Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



18 Μαΐου 2012

Παρέμβαση μελών ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κοινό εκλογικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ


Ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει, ροζ...











Traverso Rossa : Είμαι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είμαι ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζω σοσιαλδημοκρατία. Δεν το περιμένα τόσο σύντομα αλλά ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός. Θα δούμε και άλλα παρόμοια αστεία και τραγικά...


Είναι σαφές πως μια ενδεχόμενη ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της αριστεράς στις επόμενες εκλογές και ειδικότερα μια ενδεχόμενη απώλεια της πολιτικής εξουσίας από την πλευρά του κεφαλαίου, θα οδηγήσει σε μια λυσσαλέα επίθεση στην αριστερά από το σύνολο των μηχανισμών του κράτους (αστικά κόμματα, δημόσιοι οργανισμοί, ΜΜΕ κ.λ.π).

Προκειμένου να μπορέσει η αριστερά να διατηρήσει τη μαχητική ριζοσπαστική πολιτική της συγκρότηση, θα πρέπει να μπορεί να στηρίζεται παράλληλα σε μια μετωπική ενότητα των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων και στο λαϊκό κίνημα, στους θεσμούς λαϊκής αυτοοργάνωσης, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις τοπικές επιτροπές, στα σωματεία, στα πλατιά ενωτικά φοιτητικά σχήματα νεολαίας, στις αριστερές οργανώσεις κ.λ.π.

Στην βάση αυτή (και στον ορίζοντα της τελικής επί του θέματος συνεδρίασης της ΠΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 20/5/2012) είναι αναγκαίο η πολιτική κατεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις εκλογές της 17ης Ιούνη να διαπερνάται από τη λογική του αριστερού μετώπου. Σήμερα είναι αναγκαία και δυνατή η συγκρότηση ενός λαϊκού πολιτικού μετώπου με κέντρο την αριστερά και ενός προγράμματος που ορίζεται γύρω από τα σημεία της διαγραφής του χρέους, της εξόδου από το Ευρώ, της εθνικοποίησης των τραπεζών, της αναδιανομής του πλούτου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Είναι όμως και από την άλλη σαφές ότι η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου θα χρειαστεί να περάσει και από πιο αντιφατικές μάχες και επιλογές κοινής δράσης και παρέμβασης. Ιδιαίτερα σήμερα, εν όψει αυτής της ιστορικά σημαντικής εκλογικής μάχης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να πάρει μια σημαντική μετωπική πρωτοβουλία που θα παίξει προωθητικό ρόλο στον αγώνα του λαού.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήμερα μπορεί να απευθύνει κάλεσμα μετωπικής εκλογικής συνεργασίας – συμπαράταξης σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη εκλογική μάχη και να ενισχύσει την προσπάθεια του λαϊκού κινήματος για την ήττα των κυβερνήσεων της δεξιάς με την συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης της αριστεράς, με άμεσους στόχους α) την καταγγελία και ακύρωση του μνημονίου, β) την διαγραφή του επαχθούς & απεχθούς χρέους, γ) την άρθρωση ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής με βάση τα συμφέροντα του λαού – το ερώτημα του Ευρώ θα κριθεί εκεί, δ) την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ) ε) την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών, στ) την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών η) την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι στόχοι αυτοί ορίζονται σήμερα από τις πρώτες άμεσες προτεραιότητες καθώς και την συνειδητή επιλογή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήμερα να κάνει ένα βήμα προς τη συγκρότηση μιας ευρύτερης ενότητας για τη συγκεκριμένη μάχη των εκλογών γύρω από ένα μάχιμο – αν και όχι ολότελα δικό της – πλαίσιο.

Μια τέτοια πρόταση θα ενισχύσει τις γραμμές της αριστεράς, θα ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση του λαού, θα ενισχύσει τη δυναμική της εκλογικής νίκης. Μια τέτοια διαδικασία θα ριζοσπαστικοποιήσει περαιτέρω το ΣΥΡΙΖΑ και θα κατοχυρώσει την πολιτική δυναμική της δέσμευσης «ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ», «ΠΡΩΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΥΡΩ».

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και γενικότερα ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν πρέπει σήμερα να απολέσει την πολιτική του αυτοτέλεια και να υποστείλει τη κριτική στους άλλους πόλους της αριστεράς. Αντίθετα είναι ανάγκαία η περαιτέρω ενδυνάμωσης ενός αυτοτελούς αριστερού μετώπου που να προωθεί με μάχιμο τρόπο την προγραμματική θέση της ανάγκης εξόδου από το Ευρώ κα σύγκρουσης με την ευροζώνη.

Αυτή όμως η γενική αναγκαιότητα πρέπει να γειωθεί στην συγκεκριμένη συγκυρία και στην καθοριστική μάχη αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, με στόχο το μπλοκάρισμα της συγκρότησης κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Είναι αναγκαία σήμερα, η κατοχύρωση μιας πρώτης σημαντικής νίκης του λαού, η αντικειμενική βελτίωση των θέσεων μάχης του και της αυτοπεποίθησης του. Μια τέτοια διαδικασία εκλογικής συνεργασίας της αριστεράς, θα δώσει τη δυναμική της συγκρότησης ενός μαζικού πλειοψηφικού κοινωνικού μπλοκ δυνάμεων, ικανού να φέρει σε πέρας διαδικασία της ρήξης με την ευρωζώνη και την επανακατοχύρωση του εθνικού νομίσματος, ως αναγκαίο σταθμό σε μια διαδικασία αναδιανομής του πλούτου υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, τη μαχητική υπεράσπιση της εξουσίας της αριστερής κυβέρνησης. Σε αυτή την διαδικασία οι δυνάμεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. έχουν να συμβάλουν καθοριστικά.

Σε άλλη περίπτωση μια κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ταυτόχρονα, να προτείνονται και οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για μια μετωπική πολιτική και χωρίς την ταυτόχρονη αναγκαία πολιτική στήριξη του αντιμνημονιακού αγώνα, αντικειμενικά λειτουργεί αποδιαρθρωτικά για την εκλογική μάχη, αφήνει ακάλυπτη τη λαϊκή αγωνία, παραδίδει την προοπτική μια αριστερής κυβέρνησης στην πολιορκία της αστικής ηγεμονίας, αποστερεί από το λαό σημαντικά όπλα για το λαϊκό έλεγχο και την περεταίρω ριζοσπαστικοποίηση μιας ενδεχόμενης αριστερής κυβέρνησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πάρουν καθαρή θέση. Στο βαθμό που το ΚΚΕ αρνηθεί την πολιτική συνεργασία στην προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, ακόμη και με την δέσμευση όλων των αριστερών δυνάμεων στην προοπτική «ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ» – «ΠΡΩΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΥΡΩ», τότε είναι αναγκαίο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προχωρήσει αποφασιστικά σε εκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε ενδεχόμενο η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. σήμερα καλείται να δει τη συγκεκριμένη εκλογική μάχη ως έναν κόμβο του παρατεταμένου λαϊκού πολέμου, όπου πρώτιστα αξιολογείτε η δυνατότητα μιας πρώτης σημαντικής νίκης και ανατροπής των συσχετισμών προς όφελος του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο της κριτικής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνου του σχηματισμού δηλαδή ,που δείχνει σήμερα να ηγείται της έκφρασης της λαϊκής αμφισβήτησης. Η επιλογή αυτή δεν αναιρεί την ανάγκη έκφρασης σκληρής κριτικής στους συναγωνιστές για τις θέσεις τους για το Ευρώ και για τα άλλα σημαντικά θέματα της πολιτικής και ταξικής αναμέτρησης.

Προφανώς μια τέτοια διαδικασία δεν οδηγεί μονάχα σε ένα και μόνο αποτέλεσμα. Στην τελική στιγμή μπορεί ο αντίπαλος να διασπάσει το αριστερό μέτωπο και να ηγεμονεύσει. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα ο αναδυόμενος λαϊκός ριζοσπαστισμός να ενισχύει την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του μετώπου. Η αντικαπιταλιστική αριστερά δεν έχει κανένα λόγο να αποκοπή από αυτήν τη δυναμική και να επενδύσει στο ενδεχόμενο της αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της συντριβής των λαϊκών προσδοκιών, όπως φαίνεται ότι κάνει το ΚΚΕ. Άλλωστε μόνο έτσι αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης: με αποφασιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες, με την ικανότητα να διεισδύει η ριζοσπαστική πολιτική πρόταση και κατεύθυνση της αριστεράς σε ευρύτερες και αντιφατικές κοινωνικές μάζες και να τις αποσπά από το στρατόπεδο του αντιπάλου.

Κανείς δεν δικαιούται σήμερα να λείπει από αυτήν την μάχη και να θεωρεί καταδικασμένη σε αποτυχία την προσπάθεια του λαού να γκρεμίσει την κυβέρνηση του μνημονίου. Καμία επιλογή αυτόνομης εκλογικής καταγραφής δεν μπορεί να έχει έρεισμα στη συνείδηση του αγωνιζόμενου λαού. Αντίθετα, μια τέτοια επιλογή, ενδέχεται να διαρρήξει τις σχέσης εμπιστοσύνης μαζί του.

17-05-2012, Παρέμβαση στο ΠΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ




8 σχόλια:

  • Ονειρμός says:
    18 Μαΐου 2012 στις 10:26 μ.μ.

    Άντε να κοπούν στα δύο αν είναι, να δούμε που θα πάμε και εμείς οι πιο έξω. Αρκεί το ΚΚΕ να δεχτεί τους κομμουνιστές, και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για αυτό.

    Επειδή το συγκεκριμένο κείμενο αναπαράχθηκε, ξέρουμε ποιά μέλη έκαναν τη πρόταση? Ισχύει επίσης ότι διαγράφηκαν δυο μέλη πριν λίγες μέρες (με γνωστά ονόματα) επειδή είπαν ότι θα στηρίξουν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ?

  • Unknown says:
    18 Μαΐου 2012 στις 11:10 μ.μ.

    Τα μέλη είναι γνωστα. Μέλη της ΑΡΑΝ φυσικά. είμαστε ακόμη στην αρχή της απόλυτης αποσάθρωσης, που θα παράξει την ανάγκη νέων απαντήσεων και νέων πολιτκών και οργανωτικών προταγμάτων .υπομονή να κάτσει ο κουρνιαχτός

  • Ονειρμός says:
    19 Μαΐου 2012 στις 12:27 π.μ.

    @traversorossa

    Πάντως επειδή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι και κανένα ''Κόμμα'', έχει σημασία η οργανωτική ταυτότητα των μελών που παίρνουν τέτοια θέση.
    Άκουσα πολλούς ανθρώπους αυτές τις μέρες που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους και τώρα δεν ξέρουν τί να κάνουν. Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτό, οι οποίες κάποια στιγμή θα αποδοθούν.

  • Unknown says:
    19 Μαΐου 2012 στις 1:31 π.μ.

    ονειρμε,

    φυσικά και δεν είναι κόμμα η ανταρσυα.θα ήταν όνειδος ακόμη και για την έννοια κόμμα. καθενας παίρνει τις ευθύνες του καθώς όλα αυτά που τώρα συμβαίνουν έχουν έγκαιρα ειπωθεί και μέσα στο ΝΑΡ και γενικότερα.καθένας μπορεί να ζει τον μύθο του ελεύθερα αλλά να παίρνει και τις ευθυνες που με την ανοχή του ή με την δυστοκία του να αντιληφθεί αυτονόητα ουσιώση πράγματα, έχει συμβάλλει σε αυτή την κατάντια της πρωην αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

    τα ερωτήματα μπαίνουν ξανά και ίσως υπάρξει άλλη μια ευκαιρία όσοι βλέπουν τον εαυτό τους απο την πλευρά του κομμουνισμό να βρουν κάτι να κάνουν. η εργατική πολιτική πρέπει να γίνεται με αρχές, οι οποίες έχουν κατάφωρα παραβιαστεί και ξεφτιλιστεί απο την ανταρσυα.

    έρχεται ή ωρα των αποφάσεων

  • ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ says:
    19 Μαΐου 2012 στις 6:31 μ.μ.

    http://taxikiantepithesi.blogspot.com/2012/05/blog-post_4968.html
    Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται Λούκα Κατσέλη.
    Αντε βρε να βρεθούν όλοι οι Αιστεροί αντιμνημονιακοί στο ίδιο μετερίζι

  • TRASH says:
    20 Μαΐου 2012 στις 9:07 π.μ.

    @Ονειρμός:
    "Αρκεί το ΚΚΕ να δεχτεί τους κομμουνιστές,"
    Τι εννοείς; Να τους δεχτεί σαν μέλη; Σαν ψηφοφόρους; Σαν τι;

  • Ανώνυμος says:
    20 Μαΐου 2012 στις 10:53 μ.μ.

    Ανακοίνωση σχετικά με κείμενο που διακινείται στο διαδίκτυο

    Με αφορμή κείμενο που διακινείται στο διαδίκτυο εκ μέρους ορισμένων μελών της Αριστερής Ανασύνθεσης και άλλων αριστερών αγωνιστών θέλουμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:
    1. Η θέση της Αριστερής Ανασύνθεσης, αποφασισμένη μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες των συλλογικών της οργάνων, είναι σαφής και δεν χωρά καμιά παρεξήγηση. Σήμερα χωρίς την αναγκαία ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ, χωρίς άμεση και «μονομερή» παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, χωρίς διεκδίκηση της πολιτικής και κυβερνητικής εξουσίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των «αντιθεσμών» της λαϊκής οργάνωσης και αυτοοργάνωσης, δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος για την ελληνική κοινωνία. Μόνο με μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί να δικαιωθεί η δυναμική του πρωτόγνωρου λαϊκού ξεσηκωμού που ζήσαμε και ζούμε. Κατά τη γνώμη μας, μια πολιτική λογική και κατεύθυνση πρέπει να παλευτεί και να προβληθεί αυτοτελώς και γι’ αυτό είναι αναγκαία η αυτόνομη κάθοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές σε συνεργασία με άλλες αντι-ΕΕ δυνάμεις και αγωνιστές. Δεν εξυπηρετείται αυτή η κατεύθυνση ούτε με τη συνεργασία, ούτε με την «κριτική στήριξη» στο ΣΥΡΙΖΑ της καταναγκαστικής προσήλωσης στο ευρώ και της «αποφυγής μονομερών ενεργειών».

    2. Αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής μας κουλτούρας ήταν και θα παραμείνει το πλήρες ξεδίπλωμα όλων των απόψεων και η ανοιχτή και δημόσια έκφραση όλων των διαφωνιών, η άρνηση των «οργανωτικών μέτρων». Οι «αντιθέσεις στους κόλπους του λαού» καλό είναι να ξεδιπλώνονται με τον πιο ανοιχτό και δημοκρατικό τρόπο. Η Αριστερά μόνο να ωφεληθεί έχει από τον ανοιχτό και συντροφικό διάλογο.

    3. Ακριβώς επειδή πρέπει η συζήτηση να γίνεται ανοιχτά θέλουμε και δημόσια να πούμε ότι ήταν άστοχη η επιλογή των συντρόφων να δημοσιοποιήσουν το κείμενο σε αυτή τη συγκυρία, που η σχετική συζήτηση και της Αριστερής Ανασύνθεσης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ολοκληρωθεί ως προς την τακτική για τις εκλογές της 17ης Ιούνη, και να το απευθύνουν προς τα έξω και όχι πρώτιστα προς τον κόσμο της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι ενέργεια που εκ των πραγμάτων εξυπηρέτησε ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια και τη διάθεση διάφορων «καλοθελητών» να δώσουν την εικόνα μιας ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει «διαρροές» προς το ΣΥΡΙΖΑ, εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματική στάση των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    4. Σε κάθε περίπτωση η Αριστερή Ανασύνθεση, οργάνωση στρατευμένη στην υπόθεση της επαναστατικής ανανέωσης του κομμουνιστικού κινήματος, θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της, για την υπόθεση της ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής αριστεράς, για να μπορέσει να γίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο καταλύτης για τη συγκρότηση του αναγκαίου σήμερα αριστερού μετώπου ανατροπής, της Αριστεράς εκείνης που θα ανοίξει το δρόμο για το νικηφόρο ξεσηκωμό και το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

    Αθήνα 19 Μάη 2012
    Το πανελλαδικό γραφείο της Αριστερής Ανασύνθεσης

  • Ονειρμός says:
    21 Μαΐου 2012 στις 5:02 μ.μ.

    @Trash

    Δεν ξέρω. Στη χειρότερη σαν μία επιπλέον διακριτή πολιτική ύπαρξη σε ένα αντιιμπεριαλιστικό-αντιμονοπωλιακό μέτωπο με στόχο την εξουσία της εργατικής τάξης στα κρατικοποιημένα μέσα παραγωγής. Στη καλύτερη σαν νέα μέλη που θα συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τη τακτική και τη στρατηγική του κόμματος, και κυρίως με το σκεπτικό αυτής.

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.