Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.22 Νοεμβρίου 2012

Βιομηχανική Μεταλλευτική


Μιλούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για το εγχείρημά τους. Αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος ώστε να συγκροτήσει μια σχετικά καθαρή εικόνα της στοχοθεσίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Πηγή : diakoptes.blogspot.gr

5 σχόλια:

 • avanti_maestro says:
  22 Νοεμβρίου 2012 - 12:53 π.μ.

  Θα θέλαμε να κάνουμε μια επισήμανση προς πάσα κατεύθυνση.
  Σε αυτό το διάστημα έχουμε δώσει πολλές συνεντεύξεις σε διάφορα έντυπα . Σε ραδιόφωνα και φυσικά σε πολλές φυλλάδες πολιτικού τύπου. Και σε διάφορα blogs.

  Με εξαίρεση φυσικά τον αστικό τύπο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να φιμώσει τον αγώνα μας , και να αποσιωπήσει αυτό κάθε αυτό το γεγονός.

  Έχει παρατηρηθεί σε πολλές των περιπτώσεων σε κομμάτι των μέσων ενημέρωσης που σας έλεγα παραπάνω να γίνεται μεγάλη ανάλυση των λεγομένων μας και τοποθετήσεις του συγγραφέα του κειμένου , με πολλές λεπτομέρειες και πολιτικές αναλύσεις και σύμφωνα με λεγόμενα πόλων πολιτικών φιλoσόφων, που κατατάσσουν των δικό μας αγώνα. Και κρίνοντες φυσικά με κριτήριο την συγκεκριμένη κομματική γραμμή που εκφράζει ο συγγραφέας η ο δημοσιογράφος που παίρνει την συνέντευξη.

  Θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτό που γίνεται. Πως κατ ‘ αρχάς εμείς είμαστε εργαζόμενοι και σε πολλές των περιπτώσεων με μόρφωση που δεν ξεπερνάει την μέση εκπαίδευση . το ότι αναφέρουμε και όποιο πρόγραμμα έχουμε επικαλεστεί, δεν είναι προϊών κάποιων νομικών η κάποιων μεγάλων οικονομολόγων . είναι απλά οι θέσεις και ιδέες της βάσης της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και των ανθρώπων που ανήκουν στην παραγωγή και στην πραγματική οικονομία όπως λέμε τον τελευταίο καιρό.

  Με ότι αυτό προϋποθέτει . δηλαδή αυθεντικότητα των όσων ακούγονται αλλά και εύκολης εκμετάλλευσης από κάποιους που θέλουν απλώς να λοιδορήσουν και να μονολογούν στον δικό τους έτσι κι αλλιώς τύπο η μέσον επικοινωνίας .

  Θέλω να τους θυμίσω πως αυτή η τακτική είναι των αστικών μέσων επικοινωνίας , και πως οι κινηματικοί όπως αυτοαποκαλούνται οι συγκεκριμένοι, κατηγορούν πολύ συχνά τον αστικό τύπο για αυτή του την πρακτική . και θα τους ζητούσα επίσης να κάνουν και την αυτοκριτική τους μια που είναι αναπόσπαστο κομμάτι την ιδεολογίας τους.

  Και επίσης να επισημάνω πως εδώ γίνεται ένας εργατικός αγώνας , και μέσα από ζυμώσεις που γίνονται μέσα στην γενική συνέλευση αποφασίζονται να προστεθούν ορισμένες δικλίδες για να μην μας φύγει το πράγμα και καταντήσει αυτός ο αγώνας μια αστική διαπραγμάτευση. Και πως θα καταλήξει είναι πιο πολύ θέμα κινήματος και το πόσο αυτό το κίνημα θα είναι παρών στης διαδικασίες για να μπουν οι δικλίδες αυτές.

  Το αν αυτή η προσπάθεια εκφυλλιστεί δεν θα είναι μόνο προϊών της απόφασης των εργαζομένων αλλά και η συμμετοχή αυτών που συμμετέχουν στην «καθοδήγηση» του αγώνα αυτού.

  Συνάδελφοι και συναγωνιστές το να βρισκόμαστε από έξω και να κριτικάρουμε είναι πρακτική των «προσκυνημένων» και όχι αυτών που θέλουν να συν διαμορφώσουν την κοινωνία.  Σωματείο εργατοϋπαλλήλων βιο.με.

 • traversorossa says:
  22 Νοεμβρίου 2012 - 1:39 π.μ.

  avanti,

  το έχω δει το κείμενο των εργαζόμενων και καλά έκανες και το έστειλες, ώς δείγμα υγιούς ανακλαστικού των εργαζόμενων απέναντι σε μια κριτική που τους οδήγησε στο να πάρουν θέση και να αποπειραθούν να εξηγήσουν έστω κάποιες πλευρές του εγχειρήματός τους. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά σημαντικά και το παραπάνω βίντεο που στα 2/3 του εξηγείται απο τους ίδιους εργαζόμενους πως σκοπεύουν να λειτουργήσουν την επιχείρηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, με ποια οικονομική πολιτική, με ποιους προμηθευτές και με ποιο μείγμα πρώτων υλών. Βέβαια στο τέλος λέγεται ότι δεν σκοπεύουν να γίνουν αφεντικά και κάποια φωνή (καθώς δεν υπάρχει εικόνα) στο τέλος μιλάει για την επιδίωξη ανάλογη πρακτική να ακολουθήσουν εργαζόμενοι και σε άλλα εργοστάσια.

  Η θέση μου είναι καταγεγραμμένη και νομίζω ότι μέχρι στιγμής δεν διαψεύδεται ούτε από τα γεγονότα ούτε από τα λεγόμενα των ίδιων των εργαζόμενων.

  Τώρα σε ότι αφορά στο κείμενο των εργαζόμενων, δεν αγγίζει καν το Traverso rossa, καθώς εδώ δεν υφίσταται κανείς διανοούμενος της αριστεράς, αλλά ένας εργαζόμενος που βρίσκεται πολλά χρόνια "μέσα στον χορό" ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ανεργία, επισφάλεια και φτώχεια , δεν πορεύθηκε ποτέ γονυπετής και κάνει αυτοκριτική όποτε το κρίνει ο ίδιος και όχι καθ΄υπόδειξη οποιουδήποτε.

  Βέβαια αυτοί που οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής περιγράφουν, φυσικά και υπάρχουν και είναι οι διάφοροι χομπίστες της αριστεράς, διάφοροι αντισυστημικοί συνδικαλιστές (δεν αναφέρομαι σε σένα) που η σχέση τους με την δουλειά και τους εργάτες είναι λογοτεχνικού τύπου.

  Εγώ κρίνω κάθε κινητοποίηση από την διττή σκοπιά του εργαζόμενου και του κομμουνιστή και κάθε κρίση μου εκπορεύεται από αυτή την διπλή σχέση ή οποία και καθορίζει την όποια μεταβολή αυτής της κρίσης.

  Στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται λόγος μεταβολής της.

 • avanti_maestro says:
  22 Νοεμβρίου 2012 - 1:57 π.μ.

  Δε νομίζω ότι απευθύνονται σε σένα προσωπικά. Αυτοί που κατάλαβαν, κατάλαβαν.
  Η ...φωνή απ το υπερπέραν είναι ο πρόεδρος του σωματείου.
  Μπορείς να τον δεις να εκφωνεί τα ίδια λόγια και εδώ:
  http://biom-metal.blogspot.gr/2012/11/blog-post_18.html

 • traversorossa says:
  22 Νοεμβρίου 2012 - 3:17 π.μ.

  Ανεξάρτητα στο που απευθύνονται, το ξεκαθάρισμα με όρους εργατικής πολιτικής πάντα βοηθάει, για την επόμενη στροφή της ταξικής πάλης.

  Όπου θα αναδειχθεί, είναι βέβαιο το "δίκαιο" και το "άδικο" των "ενδοαντισυστημικών" "πολέμων".

 • avanti_maestro says:
  22 Νοεμβρίου 2012 - 11:32 π.μ.

  Η χθεσινή συνέντευξη τύπου
  Συνέντευξη τύπου του σωματείου εργατοϋπαλλήλων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, Τετάρτη 21/11/12, Θεσσαλονίκη.

  Οι εργαζόμενοι ενημερώνουν για τη συνάντηση τους με το Υπουργείο και την πρόταση τους, την περαιτέρω εξέλιξη του αγώνα, την πρόθεση τους να επαναλειτουργήσουν με πλήρη εργατικό έλεγχο το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, τη σχέση τους με τα αντίστοιχα εγχειρήματα στην Αργεντινή.

  Ακόμη απαντούν σε κριτικές καθώς και δίνουν το δικό τους μήνυμα τους σε ολόκληρη την εργατική τάξη.

  http://www.youtube.com/watch?v=31vjqwmfjbo&feature=youtu.be

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.