Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



11 Φεβρουαρίου 2014

Σε "αναπτυξιακή νιρβάνα" η κυβέρνηση




Διπλή "ρήτρα" μεταρρυθμίσεων ζητά η τρόικα

Της Δήμητρας Καδδά

Η «βροχή» δηλώσεων και αντιπαραθέσεων το προηγούμενο τριήμερο από κοινοτικά στελέχη για το πλεόνασμα, τα μέτρα και το δάνειο έχει μία κοινή αναφορά λένε αρμόδια στελέχη: την υποχρέωση της Ελλάδας να φέρει πέρα από πρωτογενές πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις – μνημονιακές δεσμεύσεις εδώ και τώρα, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για τις δόσεις και το νέο πακέτο του χρέους.

Η «ρήτρα» μεταρρυθμίσεων δεν είναι "μονή", αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει και μία δεύτερη ρήτρα η οποία θα έρθει. Ο λόγος για το νέο πακέτο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα στηριχθεί η όποια βοήθεια αποφασιστεί προ ή μετά Ευρωεκλογών για το ελληνικό χρέος. «Οι δανειστές θα ζητήσουν και άλλες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και προς το παρόν δεν βλέπουν πρόοδο ούτε καν σε αυτά που περιλαμβάνουν οι μνημονιακές υποσχέσεις», αναφέρει η ίδια πηγή.

Αντιθέτως, εξηγεί, η τρόικα παρακολουθεί – και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού – μία πλειοδοσία «παροχών» αλλά και δυνητικής νέας «τρύπας» από τις αποφάσεις που αναμένονται πλέον όχι μόνο για ενστόλους και ειδικά μισθολόγια, αλλά και για το «χαράτσι» στα ακίνητα και απολύσεις από το δημόσιο. Οι παραπάνω αποφάσεις αν τελεσιδικήσουν συνεπάγονται και ΄πληρωμή αναδρομικών (σημ από τον κουμπαρά του πλεονάσματος) αλλά και μόνιμα νέα μέτρα….

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει να «μοιράζει» έστω και στα λόγια τις προεκλογικές παροχές του «πλεονάσματος έκπληξη» που προανήγγειλε ξανά την Παρασκευή ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας ζητώντας παράλληλα να μην έρθουν νέα μέτρα.

Η αντίδραση του επικεφαλής της Eurostat το Σάββατο για το πλεόνασμα που θα επικυρωθεί τον Απρίλιο και όχι τώρα και η δυσφορία που προκάλεσε στην Αθήνα για κάποιους δεν είναι εντελώς «ασύνδετη» με τις δηλώσεις της Παρασκευής. Άλλωστε ο ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή είχε κάνει λόγο για δογματικές αντιλήψεις ευχόμενος – εμμέσως – στους δανειστές να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα αποκαλύπτοντας ότι τον Σεπτέμβριο ζητούσαν μέτρα 3 δισ. ευρώ…

Κοινοτικά στελέχη κάνουν λόγο για ευαίσθητες ισορροπίες στις διαπραγματεύσεις. Η τρόικα μένει… μακριά από την Αθήνα με τις αντιρρήσεις να προέρχονται σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους κυρίως από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για αλλαγή κλίματος, η οποία έχει φανεί και από τις τοποθετήσεις για το χρέος. Ωστόσο, εξηγούν ότι το κλειδί είναι πλέον κυρίως στις «ρήτρες» μεταρρυθμίσεων που δεν… προχωρούν με την κυβέρνηση να δείχνει και σημάδια υποχώρησης με τελευταίο κρούσμα τους αγρότες…


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.