Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



01 Φεβρουαρίου 2014

Ο Φιντέλ συναντά λατινοαμερικάνους ηγέτες μετά το πέρας της συνόδου της CELAC

 
 
 
Ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, είχε μια συντροφική και εγκάρδια συνάντηση με τους προέδρους της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα και της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα. Τους δέχτηκε στην κατοικία του στην Αβάνα την Τετάρτη, μετά το κλείσιμο της 22ης συνόδου αρχηγών κρατών της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC).


Οι λατινοαμερικάνοι ηγέτες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να ανταλλάξουν σχέδια και προοπτικές σχετικά με διάφορα θέματα που προσεγγίστηκαν στο ραντεβού του περιφερειακού μπλοκ, που έλαβε χώρα την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cubadebate, στη συνάντηση υπήρχε πλήρης σύμπνοια στην ανάγκη να εργαστούν εντατικά για να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο την ακραία φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης και την ανισότητα, στόχοι εφικτοί μόνο αν εφαρμοστούν προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προς όφελος των λαών. Στην ίδια γραμμή, οι πρόεδροι και ο Φιντέλ υπογράμμισαν την ιστορική ανάγκη που αναλογεί στους πολιτικούς ηγέτες για την επιδίωξη αυτών των σημαντικών στόχων που τέθηκαν στη σύνοδο της CELAC.


Από την άλλη, η στιγμή ήταν επίσης κατάλληλη για να θυμηθούν με συγκίνηση τον ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, Ούγκο Τσάβες Φρίας, και τις εξαιρετικές του προσπάθειες για την δημιουργία της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, των οποίων τα αποτελέσματα και οι πρόοδοι συνιστούν την καλύτερη προσφορά στη μνήμη του και αξέχαστο παράδειγμα.


Επιπλέον, οι πρόεδροι ευχαρίστησαν το Φιντέλ για την φιλοξενία του, την οργάνωση, τις καρποφόρες συζητήσεις, τα αποτελέσματα της συνόδου και την διαρκή υποστήριξη της Κούβας στις κυβερνήσεις τους.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τονίστηκε επίσης ότι ο Κορέα, ο Μοράλες και ο Ορτέγα είχαν ζητήσει να τον επισκεφτούν όλοι μαζί, με δεδομένες τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που ανέκαθεν υπήρχαν ανάμεσα στους λαούς τους και ανακάλεσαν στη μνήμη τους εμπειρίες που έζησαν στα πιο δύσκολα χρόνια.


Προηγουμένως, ο κουβανός ηγέτης είχε συναντήσεις με τις προέδρους της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Την Πέμπτη συναντήθηκε ακόμα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και την πρόεδρο του Σουρινάμ, Ντεζιρέ Ντελάνο Μπούτερς.

Η 2η σύνοδος προέδρων της CELAC ολοκληρώθηκε στην Τετάρτη, αφήνοντας πολλή δουλειά σε περιφερειακό επίπεδο για την ατζέντα των επόμενων ετών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κόστα Ρίκα ανέλαβε την νέα προεδρία και δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί.
 
 
 

 



 


 
 

 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.