Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



23 Φεβρουαρίου 2014

Διεθνής αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας από κομμουνιστικά κόμματα και οργανισμούς




Την αλληλεγγύη τους στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία και στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους τις τελευταίες ημέρες δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα σε όλο τον κόσμο. 

Την στήριξη στον πρόεδρο Μαδούρο επιβεβαιώσε το ΚΚ της Βενεζουέλας (PCV), κάνοντας λόγο για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης εκπορευόμενη από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τμήμα της βενεζοελάνικης αστικής τάξης και ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες. “Το ΚΚ Βενεζουέλας” - αναφέρει σε ανακοίνωση - “έχει κινητοποιήσει το σύνολο των μελών του προκειμένου να αντιμετωπίσει, μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, οπλισμένο με σταθερή πολιτική γραμμή, αυτές τις αντεπαναστατικές επιθέσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν (μιάς και εκδηλώνονται) στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στη διεθνή ταξική πάλη και στην πάλη για τον σοσιαλισμό”.

Από την πλευρά του, το ΚΚ Ηνωμένων Πολιτειών (CPUSA) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την αντικυβερνητική, φασιστική βία στη Βενεζουέλα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την στήριξη του στη Μπολιβαριανή Επανάσταση. Το CPUSA ασκεί δριμεία κριτική στο State Department και τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο οποίος είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση Μαδούρο για... “χρήση βίας” ενάντια στους διαδηλωτές. Το ΚΚ ΗΠΑ αναφέρει ότι η στάση του Κέρι θυμίζει την περίοδο της διακυβέρνησης Μπους όταν επιχειρούνταν με βίαιο και προβοκατόρικο τρόπο η ανατροπή του τότε προέδρου Ούγκο Τσάβες. Μεταξύ άλλων αναφέρει το ΚΚ των ΗΠΑ: “Τα μεγάλα ΜΜΕ στις ΗΠΑ είναι συνένοχα γι' αυτήν την κατάσταση. Ακόμη και υποτιθέμενες “φιλελεύθερες” εφημερίδες όπως η Washington Post έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αμαυρώσουν το σύνολο των αριστερών, προοδευτικών κυβερνήσεων της λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης και της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει να αναγνωρίσει ότι η εποχή των ελεγχόμενων κυβερνήσεων στη λατινική Αμερική που δεχόντουσαν τις προσταγές της Ουάσινγκτον και της Wall Street αποτελεί παρελθόν”.

Το Κόμμα των Εργατών του Βελγίου (PTB) “καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις βίας και βανδαλισμών στη Βενεζουέλα που υποκινούνται από δεξιές ομάδες”. “Εκφράζουμε”, αναφέρει η ανακοίνωση του PTB, “την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων και στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΚΚ της Βολιβίας το οποίο επισημαίνει: “Οι πρόσφατες εκδηλώσεις βίας μας θυμίζουν την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του συντρόφου Ούγκο Τσάβες τον Απρίλιο του 2002, ο οποίος αντιμετώπισε παρόμοια απόπειρα υποστηριζόμενη από τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό την οποία απέτρεψε στους δρόμους ο λαός της Βενεζουέλας. Μας θυμίζουν την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής (της κυβέρνησης) το 2008 στη χώρα μας, κατά την οποία ομάδες της άκρας δεξιάς πήραν υπό τον έλεγχο τους δημόσια κτίρια, κατέστρεψαν δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, προκάλεσαν τον τρόμο σε αυτόχθονες ινδιάνικους πληθυσμούς, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας μας”.

Την ξεκάθαρη καταδίκη της ακροδεξιάς βίας στη Βενεζουέλα εκφράζει το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών (pdCI), αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Γνωρίζουμε ότι πολλά απ' τα δυτικά ΜΜΕ (συμπεριλαμνομένων των ιταλικών) είναι συνήθως, δυστυχώς, στην προμετωπίδα μιας προσπάθειας παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης και κατασκευής ειδήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούνται ακόμη και εικόνες βίας που έχουν συμβεί σε άλλες χώρες”. 

Το ΚΚ της Καταλονίας (PCC) εκφράζει την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας απέναντι “στηβία και τους βανδαλισμούς που ασκούν ομάδες νεοφασιστών”, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας (PCPE) που ασκεί σφοδρή κριτική στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης για επιλεκτική υποστήριξη της βενεζοελάνικης αστικής τάξης και αντιπολίτευσης. 

Την ξεκάθαρη καταδίκη της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας από φασιστικά στοιχεία (με την στήριξη ιμπεριαλιστικών κύκλων) εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τόσο τοΠορτογαλικό ΚΚ (PCP) όσο και η Ένωση Νέων Κομμουνιστών της Βραζιλίας.

Τέλος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (World Peace Council) καταδικάζει την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας από “αντιδραστικά στοιχεία και ομάδες με την στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων”. “Οι πρόσφατες υποκινούμενες πράξεις βίας στο Καράκας και άλλες περιοχές της χώρας”, επισημαίνει το ΠΣΕ, “δείχνουν με σαφήνεια τις προθέσεις της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων υποστηρικτών της, που σκοπό έχουν να θέσουν εμπόδια στις προσπάθειες της εκλεγμένης κυβέρνησης να ενδυναμώσει το λαό και να λύσει κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.