Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



18 Απριλίου 2012

Το διακύβευμα των εκλογών και το κριτήριο της ψήφου-Κείμενο της συντακτικής επιτροπής.


Πηγή : Praxis

 
 
Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής καταστροφής των λαικών στρωμάτων, το πραγματικό δίλλημα δεν βρίσκεται στο  δίπολο αριστερά/δεξια, μνημόνιο/αντιμνημόνιο, αριστερή ενότητα/ σεχταρισμός κλπ κλπ. Το δίλλημα είναι μέσα η έξω απο την Ε.Ε. Γιατί πολύ απλά μέσα στην Ευρωπαική Ένωση (με δραχμή η ευρώ) καμία πρόταση υπέρ των δυνάμεων της εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί και όσοι δεν τοποθετούνται καθαρά απέναντι σε αυτό η αυταπατώνονται η κοροιδεύουν τον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που η στήριξη στα "αντιμνημονιακά" κόμματα κάθε είδους είναι χαμένη υπόθεση. Τα ίδια ισχύουν, με διαφορετικό τρόπο προφανώς, για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις διάφορες παραλλαγές τους.  Γιατί αυτά τα μορφώματα αρνήθηκαν να τοποθετηθούν καθαρά σε αυτό το ζήτημα. Και όχι μόνο αυτό αλλά κατέληξαν να στηρίζουν και  πρωτοβουλίες όπως η Επιτροπή Λογιστικού Ελένγχου (που διοργάνωσε συνέδριο με τα λεφτά της Ε.Ε και τις χορηγίες  του Bill Gates και άλλων πολυεθνικών),  δημιουργώντας σύγχηση και αποπροσανατολισμό στο εργατικό κίνημα.

Το αποφασιστικό λοιπόν κριτήριο και κρίκος είναι το ζήτημα της εξόδου απο την Ε.Ε. Ούτε "ρήξη",ούτε "έξω απο το ευρώ"ούτε "ενάντια στην Ε.Ε" και άλλα που εφευρίσκουν διάφοροι κομματικοί μηχανισμοί για επικοινωνιακούς λόγους.

Καθαρές κουβέντες. Έξω απο την Ε.Ε, σαν προυπόθεση για να υλοποιηθεί οποιοδήποτε "πρόγραμμα" υπέρ του κόσμου της εργασίας (και όχι σαν αίτημα "σημείο" στα προεκλογικά χαρτιά). Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Μόνο πάνω σε αυτήν την βάση έχει νόημα η συζήτηση για το πολιτικό καθεστώς, τα επιμέρους μέτρα κλπ. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι και το αποφασιστικό μεταβατικό αίτημα, η μόνη ρεαλιστική τακτική, ο άμεσος πολιτικός στόχος  για να σωθεί η εργατική τάξη και να οικοδομηθεί μια άλλη οικονομία και εξουσία.  Τακτική που δεν μπορεί να οικοδομηθεί απλά με την ενίσχυση ενός κομματικού φορέα όποιος και αν είναι αυτός αλλά πρέπει να γίνει ζήτημα του εργατικού κινήματος, μέσα σε ένα ευρύτερο μέτωπο. Ένα μέτωπο που θα συσπειρώσει και θα διαμορφώσει τις κοινωνικές δυνάμεις που θα βάλουν αυτήν την πρόταση στην πράξη. Που δεν θα προκύψει απο την κοινοβουλευτική συσσώρευση δυνάμεων αλλά απο τον ταξικό αγώνα.

Για τούς λόγους αυτούς, που τους έχουμε πολλές φορές αναπτύξει σε κείμενα και σχόλια στο Praxis, θεωρούμε ότι το ζήτημα της εξόδου απο την Ε.Ε είναι και το αποφασιστικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές για εκείνους που θα επιλέξουν την συμμετοχή και όχι την αποχή σε αυτήν την κρίσιμη μάχη.  Γιατί, ανεξάρτητα απο διαφωνίες, δίνει την δυνατότητα να συνεχίστεί αυτή η προσπάθεια, η συζήτηση και η δράση εκεί που πραγματικά θα κριθεί, στις μάχες που θα έρθουν μετά.



Η συντακτική επιτροπή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.