Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



13 Φεβρουαρίου 2014

Έκθεση της UNESCO επιβεβαιώνει τα επιτεύγματα της Κούβας στην εκπαίδευση




Η Κούβα είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με τον υψηλότερο δείκτη στην Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης (IDE), σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της UNESCO "Εκπαίδευση για όλους" (ΕΡΤ) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Παρίσι. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης IDE της Κούβας ήταν 0,983, ανώτερος ακόμα και από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Ο IDE είναι ένας σύνθετος δείκτης που επιτρέπει μια συνολική αξιολόγηση του συστήματος εκμάθησης όσον αφορά στην ποιότητα, στη νηπιακή, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τον αλφαβητισμό των ενηλίκων και την ισότητα των φύλων.

Το έγγραφο με τίτλο "Διδασκαλία και εκμάθηση: Πετυχαίνοντας την ποιότητα για όλους" τοποθετεί επίσης την Κούβα ανάμεσα στις χώρες που έχουν πετύχει τις μεγαλύτερες προόδους στην επιδίωξη των στόχων του ΕΡΤ, αν και ήδη από το 1999 είχε εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό αυτούς τους στόχους.

Η μελέτη της UNESCO επιβεβαιώνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κούβα είναι η χώρα που αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του Ακαθάριστού Εθνικού Προϊόντος της στην εκπαίδευση, με 13%.

Αυτή η έκθεση έχει σκοπό να αξιολογήσει τα επιτεύγματα ως προς την εκπλήρωση των στόχων του ΕΡΤ που είχαν συμφωνηθεί το 2000 στο Ντακάρ της Σενεγάλης για το 2015. Παρόλες τις προόδους μέσα στην τελευταία δεκαετία, είναι αναμφίβολο ότι σε παγκόσμια κλίμακα θα πιαστούν αυτοί οι στόχοι, και γι'αυτό η εκπαίδευση πρέπει να κατέχει κεντρική θέση στην ατζέντα της ανάπτυξης για μετά το 2015, σύμφωνα με το έγγραφο.

Επί του παρόντος υπάρχουν ακόμα 57 εκ. παιδιά και 69 εκ. ενήλικες χωρίς σχολική εκπαίδευση και ο αριθμός των ενήλικων αναλφάβητων πλησιάζει τα 774 εκατομμύρια. Η έρευνα της UNESCO προειδοποιεί ότι το έλλειμμα στη βασική εκπαίδευση φτάνει τα 26 δις δολάρια ετησίως, καθώς συνεχίζεται να μειώνεται η βοήθεια στην ανάπτυξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.