Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



09 Δεκεμβρίου 2015

Μια οδυνηρή στιγμή για την επαναστατική υπόθεση


Το μπολιβαριανό σοσιαλιστικό εγχείρημα στην Βενεζουέλα,  μετά από δεκαέξι χρόνια κατέρρευσε. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κατάρρευση συνέβη εντός της περιδίνησης της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης αναδεικνύοντας την απόλυτη αδυναμία επιβίωσης κοινωνικών και πολιτικών εγχειρημάτων που αμφισβητούν αλλά δεν ανατρέπουν το κυρίαρχο καπιταλιστικό υπόδειγμα εξουσίας. Η κριτική αμφισβήτηση αν δεν μετουσιωθεί εγκαίρως σε συνολικά διαφορετική πολιτική και οικονομική πρόταση εξουσίας, συντριπτικά ανταγωνιστική προς την κυρίαρχη, -αναδομείται με επώδυνο τρόπο- για τον κόσμο της εργασίας, ο πρότερος συσχετισμός δύναμης.

Η πραγμάτωση του σοσιαλισμού είναι μια ενιαία, δυναμική, μη τυποποιημένη κοινωνικό-πολιτική διαδικασία που έλλογα επηρεάζεται από τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, όπως και από την ιδιομορφία των επιμέρους κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να δρομολογηθεί και να πραγματωθεί ,αν δεν αναμετρηθεί με τις ρίζες της καπιταλιστικής κυριαρχίας, αν δεν καταστήσει το κοινωνικό και πολιτικό υποκείμενο -την εργατική τάξη- σε κύριο και καθοριστικό πρωταγωνιστή μιας καθολικής οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής μετάλλαξης που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν δεν συντριβεί κάθε ψήγμα της πρότερης καπιταλιστικής εξουσίας.

Για κερδηθεί το παιχνίδι της πολιτικής για τις αποσυνάγωγες τάξεις, πρέπει να κερδηθεί η μάχη της οικονομίας. Πρέπει να απελευθερωθεί η παραγωγική διαδικασία σε όλες της τις πτυχές, από κάθε μορφή καπιταλισμού που λειτουργεί ως οιονεί δίοδος επαναφοράς, του προηγούμενου συσχετισμού δύναμης.


Πηγή : #marxism

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.