Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.29 Απριλίου 2012

Πράσινα Άλογα

Πηγή : Praxis
Καθώς τα πάνελ έχουν γεμίσει οργισμένους "αντιμνημονιακούς" ίσως είναι χρήσιμο να δούμε, πίσω απο τις διάφορες ρητορίες, τι πραγματικά λένε τα πολιτικά προγράμματα. Μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Χρυσή Αυγή πάμε στους Οικολόγους Πράσινους και για συντομία θα αναφερθούμε μόνο στις θέσεις τους για την κρίση, που είναι και το πιο σημαντικό ζήτημα. Οί θέσεις όπως και αυτές για τα υπόλοιπα ζητήματα, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του κόμματος. Αντιγράφουμε τις θέσεις με ορισμένα -ενδεικτικά μόνο- σύντομα δικά μας σχόλια.


Οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την κρίση:

Δημοσιονομική εξυγίανση

Αποτελεσματική είσπραξη των δημόσιων εσόδων με προτεραιότητα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, «πόθεν έσχες» και δέσμευση των «γκρίζων περιουσιών» και ριζικό ανασχεδιασμό της φορολογίας.

H "πάταξη της φοροδιαφυγής"  είναι δηλωμένος στόχος όλων των αστικών κομμάτων.

Δραστική περικοπή των στρατιωτικών δαπανών με ρητή εγγύηση των συνόρων της χώρας μας, ως συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Eδώ βέβαια δεν δίνεται εξήγηση πώς θα μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες εντός της Ε.Ε όταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους "πελάτες" όπλων στην Ελλάδα είναι η Γαλλία και η Γερμανία δηλαδή η...ίδια η Ευρωπαική Ένωση! Από τη Γερμανία η Ελλάδα εισάγει το 9,64% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων αυτής της χώρας, δηλαδή κάθε δέκα χρόνια, αγοράζει το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας που προορίζεται για εξαγωγές. Από τη Γαλλία, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο αγοράζει το 5,51% των παγκόσμιων εξαγωγών της. Δηλαδή, η Ελλάδα αγόρασε, μέσα στην περίοδο αυτή, το σύνολο της παραγωγής περίπου δύο ετών της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, που προορίζεται για εξαγωγές.

Όποιος ισχυρίζεται λοιπόν ότι η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών είναι θέμα "επιλογής' εντός της Ε.Ε κοροιδεύει τον κόσμο και τους εργαζόμενους. Εκτός αν θεωρεί ότι η υπάρχει κάποια "διαπραγμάτευση" , εντός της Ε.Ε, που θα στερούσε π.χ απο την Γαλλία ...το σύνολο της παραγωγής της πολεμικής της βιομηχανίας!!

Τερματισμό των προνομίων του πολιτικού συστήματος και της Εκκλησίας

Φορολογία

Περιουσιολόγιο και «Πόθεν Έσχες» για όλους, συνυπολογισμός και των περιουσιακών στοιχείων από μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφορολόγητο ίσο με τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας, ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται περισσότερο.

Περιβαλλοντικοί φόροι εισοδηματικά ουδέτεροι, χωρίς εισπρακτικό χαρακτήρα, εργαλεία ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης δραστηριοτήτων ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον
Από το πλεονάσματα (;;;;;;;) που θα δημιουργηθούν ελαφρύνσεις στην ισχύουσα φορολογία (;;;;;;;;) και μείωση (;;;;;;;;;) έμμεσων φόρων με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. (Εδώ εμείς  δεν βγάζουμε άκρη).

Ανασχεδιασμό του ΦΠΑ με νέα κριτήρια και μείωσή του σε λογικότερα επίπεδα. (Ποιά είναι τα "λογικότερα επίπεδα" του ΦΠΑ και ποιά τα "παράλογα"; )

Κανόνες δικαιοσύνης και βιωσιμότητας για τα αφορολόγητα ποσά και τις εκπτώσεις δαπανών
Προστασία των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων, με αφορολόγητο ποσό ανά θέση για τις πρώτες 10-15 θέσεις εργασίας κάθε επιχείρησης.


Πέρα απο τα ευχολόγια για τα οικονομικά μέτρα σχεδιασμού, που είναι πανομοιότυπα-αν όχι ίδια- με τα αντίστοιχα όλων των άλλων αστικών κομμάτων, στο τέλος επαναφέρεται το κλασικό αντιδραστικό επιχείρημα της "διάσωσης" των θέσεων εργασίας με οικονομική συνδρομή στις επιχειρήσειςΔιαρθρωτικές αλλαγές


Χωροταξικός σχεδιασμός με ταχύτατη ολοκλήρωση δασολογίου και του κτηματολογίου

Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι «μεγαλύτερο» ή «μικρότερο» κράτος, αλλά διοίκηση που να ανταποδίδει στην κοινωνία τις δαπάνες που γίνονται γι’ αυτή.

Επιδιώκουμε εξονυχιστικούς ελέγχους στα «Πόθεν Έσχες», που θα οδηγήσουν εκτός υπηρεσίας τις περιπτώσεις διαφθοράς όλων των βαθμίδων.

Το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» με βάση το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και τη συμφιλίωση της οικονομίας με το περιβάλλον. Αντιμετώπιση των ευρύτατα διαδεδομένων ολιγοπωλιακών δομών.

Είμαστε με τον κόσμο της εργασίας, προτείνουμε μείωση στη φορολογία της εργασίας και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα περιορίζει το κόστος ζωής. Δίνουμε έμφαση στη συμπίεση των τιμών μέσω διαφάνειας στην αγορά, αντιμετώπιση των καρτέλ, αλλά και πολιτικών για συμπίεση των αξιών γης και μείωση του κόστους στέγασης.

Φυσικά παρά την δήλωση ότι "είμαστε με τον κόσμο της εργασίας", τα μέτρα που προτείνονται είναι η απάτη της "διαφάνειας" στην αγορά (που σε μια άναρχη οικονομία όπως η Καπιταλιστική δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί) και φορολογικά μέτρα (γενικά) που προτείνουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο Ολάντ στην Γαλλία κα. Φυσικά εδώ σκόπιμα δεν γράφεται ότι όλα τα πιθανά φορολογικά μέτρα έχουν προκαθοριστεί απο τα μνημόνια και την πολιτική εντός της Ε.Ε, ανεξαρτήτως διαχειριστή. Με δεδομένο ότι το κόμμα αυτό έχει σαν βασική του αρχή την στήιξη της Ε.Ε είναι κατανοητή η φερεγγυότητα αυτών και όλων των άλλων παρόμοιων προτάσεων.

Ιδιωτικοποιήσεις μόνο υπό τις προϋποθέσεις ότι δεν αφορούν φυσικούς πόρους, και ιδιαίτερα το νερό ή τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, δε θα δημιουργούνται ιδιωτικά μονοπώλια και θα διασφαλίζεται η δημοκρατική χάραξη των τομεακών πολιτικών


Πλήρης αποδοχή όλης της βασικής λογικής των "μνημονίων". Αποδοχή ακόμα και των "ιδιωτικοποιήσεων υπό προυποθέσεις" (λές και υπάρχει αστικό κόμμα, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που δεν θέτει "προυποθέσεις")

Πράσινη Στροφή

Αναζωογόνηση της υπαίθρου με βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, συνδυασμένη με ήπιο τουρισμό, ανανεώσιμη ενέργεια και μικρής κλίμακας μεταποίηση

Ενεργειακή στροφή με απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη βασισμένη στην εξοικονόμηση και τις ΑΠΕ με κεντρική θέση στη σύνδεση της παραγωγής με την τοπική κοινωνία

Για όσους θέλουν να μάθουν τι σημαίνει πραγματικά "πράσινη στροφή" ας ρίξουν μια ματιά στην "Πράσινη Βίβλο" της Ε.Ε και την βιομηχανία της "οικολογίας" σαν μοχλό κερδοφορίας του κεφαλαίου και ενίσχυσης της "ανταγωνιστικότητας" στο όνομα της οποίας πάιρνονται όλα τα αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα σήμερα.


Ομηρία στους δανειστές

Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ σήμερα, πέρα από την πολιτική της σημασία και το πλήγμα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα συμπίεζε ακόμη περισσότερο ό,τι απομένει από την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα έδινε τεράστια οικονομική δύναμη στα γκρίζα συμφέροντα που έχουν βγάλει κεφάλαια και καταθέσεις στο εξωτερικό

διερεύνηση (;;;;;;;;;) της νομιμότητας βασικών σημείων της Δανειακής Σύμβασης που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές Συνθήκες και το ελληνικό Σύνταγμα

Έκδοση ευρωομολόγων αλλά και την απευθείας δανειοδότηση κάθε χώρας μέλους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. σε συνδυασμό με εκτεταμένη χρήση επενδυτικών ευρωομολόγων για προγράμματα Πράσινης Στροφής.

α αξιοποιήσουμε την αλληλεγγύη δυνάμεων όπως οι Πράσινοι, αλλά και το ευρωπαϊκό κίνημα συμπαράστασης στην Ελλάδα, για να προωθήσουμε υπερεθνικές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Πλήρης αποδοχή της Ευρωπαικής Ένωσης, του διεθνούς μηχανισμού που ουσιαστικά δημιούργησε την κρίση, τα μνημόνια και όλα τα αντεργατικά μέτρα της τελευταίες δεκαετίες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σαφές στο πρόγραμμα που αντιγράφει όλες αυτές τις θέσεις ("Επιδιώκουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη")

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας

Δεν είμαστε ευρωπαϊστές, αλλά Ευρωπαίοι και παλεύουμε με όλο το πράσινο κίνημα κατά του λαϊκισμού (;;;;;;;;), για μια Ευρώπη ομοσπονδιακή με κοινές οικονομικές πολιτικές, αλλά και με δημοκρατική νομιμοποίηση και κοινωνική δικαιοσύνη

Oχι μόνο καμία αμφισβήτηση της Ε.Ε αλλά και αίτημα για κοινή πολιτική στην οικονομία, που αν εφαρμοζόταν δεν θα σήμαινε τίποτα άλλο απο "κοινή" οικονομική πολιτική του Ελληνικού με τον Γαλλικό και τον Γερμανικό Καπιταλισμό, δηλαδή και τυπική και οριστική μονιμοποιήση της Λατινοαμαερικανοποιήση του Ευρωπαικού Νότου .

Ο "διεθνισμός" του "Πράσινου Κινήματος σε όλη την Ευρώπη" αφορά τους Ευρωπαίους Πράσινους οι οποίοι, όταν μπήκαν σε κυβερνήσεις, όπως στην Γερμανία, στήριξαν όχι μόνο όλα τα αντεργατικά μέτρα (ατζέντα Σρέντερ κλπ) αλλά ακόμα και τον...πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία (με τον πράσινο Γιόσκα Φίσερ να πρωτοστατεί στην σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας)

Ολοκληρωμένο Σύμφωνο Φορολογικής Σύγκλισης, με Ευρωπαϊκό Φόρο Χρηματοοικονομικών και πλήρη κατάργηση των φορολογικών παραδείσων

Εποπτεία για τα οικονομικά μεγέθη, που θα ενσωματώνει πλήρως την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με δημοκρατικό έλεγχο, εξυγίανση και αυστηρή ρύθμιση του τραπεζικού τομέα ώστε να υπηρετεί την πραγματική.

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Απορρίπτοντας το Μνημόνιο δε νοσταλγούμε την προηγούμενη αδιέξοδη εποχή

Η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των υπευθύνων έχει νόημα μόνο σε συνδυασμό με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο Βιώσιμης Ευημερίας για όλους

Με περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική αλληλεγγύη και αυτενέργεια των πολιτών, κεντρικότερο ρόλο για τα συλλογικά αγαθά, ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας και συμφιλίωσή της με το περιβάλλον.με πρότυπα ευημερίας βασισμένα περισσότερο στην ποιότητα της ζωή

Τα γνωστά ευχολόγια των "σοσιαλιστών" και Πράσινων στην Ευρωπαική Ένωση εδώ και δεκαετίες που την εφαρμογή τους έζησαν και ζούν αυτές τις μέρες όλοι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι.

Συμπέρασμα: Στήριξη του σφαγείου των Ευρωπαικών Λαών, της Ε.Ε και παραμύθια περί μιας άλλης "διαπραγμάτευσης". Αποδοχή όλων των βασικών αρχών του εκμεταλλευτικού χαρακτήρα του Καπιταλισμού (ανταγωνιστικότητα, ιδιωτικοποιήσεις, δήθεν ουδέτερος "έλενγχος" του κράτους στην οικονομία κλπ) κοινωνικές ευαισθησίες με ευχολόγια που υπάρχουν -τα περισσότερα- στις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, "πράσινη ανάπτυξη" με κέντρο  το κεφάλαιο και τις φιλάνθρωπες και "οικολογικές" επιχειρήσεις, αναπαραγωγή του αντιδραστικού μύθου της "κάθαρσης' και της "δικαιοσύνης" σε ένα σύστημα που έχει "νόμιμη' βάση του την εκμέτάλλευση του εργάτη μέσα απο το καθημερινό ξεπούλημα του εαυτού του, της εργασιακής του δύναμης. Αποδοχή ακόμα και του "σκληρού πυρήνα" της αστικής αντίληψης για το σημερινό πρόβλημα (πελατειακό κράτος).Και φυσικά όλα αυτά πακέτο με την "αλληλέγυα οικονομία", τα "δημοκρατικά δικαιώματα" κλπ.

Σαν έτοιμο απο καιρό, ένα πραγματικό δεκανίκι του συστήματος, που στο βαθμό που μπεί στην βουλή, θα είναι προνομιακός "μπαλαντέρ" "κεντροαριστερών" κυβερνήσεων η συμπλήρωμα σε "στήριξη η ανοχή" μέτρων για να σωθεί το ευρώ, η παραμονή μας στην Ε.Ε κλπ.  Δηλαδή οι πράσινοι διαχειριστές της ίδιας πολιτικής που κατέστρεψε την εργατική τάξη.


Και ένα παράδειγμα πώς καλύπτεται αυτή η αντίληψη μέσα απο μια κενή ρητορική:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.