Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



05 Σεπτεμβρίου 2012

Για την πορεία των μεταναστών στην Αθήνα (24/8)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Την Παρασκευή στις 24/8 έγινε μια μαζική πορεία μεταναστών στην Αθήνα. Αφορμή ήταν η δολοφονία του Ιρακινού μετανάστη στην Αναξαγόρα δύο βδομάδες πριν αλλά τα βαθύτερα αίτιά της είναι η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που εκφράζεται με την επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς» αλλά και την ένταση, παράλληλα και καθόλου τυχαία με την εν λόγω επιχείρηση, των δολοφονικών πογκρόμ και επιθέσεων από τα διάφορα φασιστοειδή με «πρωτοπόρα» την Χρυσή Αυγή. Την πρωτοβουλία για την πορεία την είχαν η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η ΚΕΕΡΦΑ. Παρέμβαση σε αυτή έκανε και το ΚΚΕ(μ-λ) με προκήρυξη.

Η πορεία ήταν ιδιαίτερη μαζική, οι 7000 διαδηλωτές ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των διοργανωτών. Ο κύριος όγκος των μεταναστών που συμμετείχαν προέρχονταν από τις χώρες της Ν. Ασίας. Συμμετείχαν και Έλληνες αντιρατσιστές και αντιφασίστες αλλά ήταν πολλοί λίγοι.

Αν κάτι είναι που βγαίνει σα συμπέρασμα από αυτή τη συγκέντρωση είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου, ντόπιοι και μετανάστες, πρέπει να βρουν τρόπους να αντισταθούν από κοινού στην επίθεση του συστήματος κατά των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων τους. Να ξεπεράσουν τις τεχνητές διαιρέσεις που επιβάλει το σύστημα. Η πολιτική των μνημονίων που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., που εφαρμόζουν οι ντόπιες κυβερνήσεις, σα στόχο έχει όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό, και ο ρατσισμός, οι φασιστικές επιθέσεις και ο εκφασισμός γενικά της πολιτικής ζωής είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους συνολικά. Από αυτή την άποψη λοιπόν είναι αρνητικό που το εργατικό κίνημα, τα σωματεία ειδικότερα, δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν σε αυτό τον τομέα, ελάχιστες ως καμία προσπάθεια δεν γίνεται για να ενταχθούν σε αυτά μετανάστες. Εδώ φτάσαμε στο σημείο εργαζόμενος μετανάστης (από Αίγυπτο) στα ΕΛΠΕ να είναι θύμα βασανισμού σε αστυνομικό τμήμα (Αιγάλεω) και το σωματείο να μη βγάλει ούτε μια ανακοίνωση!

«Είναι η κυρίαρχη πολιτική του συστήματος της εκμετάλλευσης, αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση – όπως κι όλοι οι προκάτοχοί της – που «δίνει αέρα» στα πανιά, της κάθε «Χρυσής Αυγής», κι άλλων συμμοριών, να αναλάβουν τη «βρώμικη δουλειά». Η πολιτική της άγριας καταστολής και της τρομοκρατίας απέναντι στους μετανάστες εργάτες, που συμπληρώνει την υπερεκμετάλλευση και το ξεζούμισμά τους απ’ το κεφάλαιο, ή την περιθωριοποίησή τους, όταν αυτοί, «περισσεύουν», σε συνθήκες κρίσης. Η πολιτική που «διαιρεί» τους εργαζόμενους, σε «Έλληνες και ξένους», «δημόσιους και ιδιωτικούς», άνεργους και συνταξιούχους. Η ίδια πολιτική, που γεννά τη μαζική ανεργία, την κατακρεούργηση δικαιωμάτων, τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση και το έγκλημα.
Οι δολοφονικές αυτές επιθέσεις είναι απλά «ενδεικτικές», του κλίματος που προσπαθείται να δημιουργηθεί. Ενός κλίματος τρομοκρατίας, που επιδιώκει ν’ αποκρύψει τους πραγματικούς υπαίτιους της κρίσης, κι όλων των δεινών του λαού μας, που δεν είναι άλλοι, απ’ το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης, τη ντόπια άρχουσα τάξη, και τα ξένα αφεντικά της, της Τρόικα, του ΔΝΤ και της ΕΕ, των οποίων τις απαιτήσεις, ικανοποιεί πιστά.

Η δολοφονική μανία των φασιστικών ομάδων, μπορεί σήμερα να έχει στο στόχαστρό της, κυρίως, τους μετανάστες. Ο κίνδυνος όμως, να βρεθεί αύριο απέναντί τους, κι ο κάθε εργαζόμενος, άνεργος, νεολαίος και λαϊκός άνθρωπος, που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του κι ενάντια στην πολιτική του συστήματος, είναι υπαρκτός. Και απαντιέται μόνο, με την επίμονη, κι αποφασιστική, μαζική, λαϊκή πάλη, απέναντι στις αιτίες και τα αποτελέσματα αυτού του φαινομένου.» (Από την προκήρυξη του ΚΚΕ(μ-λ)

Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής.
 
Είναι θετικό οργανώσεις των μεταναστών ή αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις να παίρνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Από την άλλη όμως η προαποφασισμένες συγκεντρώσεις και πορείες που απλά ανακοινώνονται και καλούνται οι υπόλοιποι (από σωματεία και συλλογικότητες γειτονιών μέχρι πολιτικές οργανώσεις) αν θέλουν να ακολουθήσουν δεν θεωρούμε ότι βοηθάνε την ανάγκη της κοινής δράσης και σε αυτό τον τομέα όπως και το άπλωμα πρωτοβουλιών ευρύτερα στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς. Μια καλύτερη προετοιμασία, ακόμη και ως προς το χρόνο πραγματοποίησής της, ίσως να βοηθούσε στη συμμετοχή και άλλων μεταναστών πέραν των χωρών που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου αλλά και περισσότερων Ελλήνων εργαζομένων. Μετανάστες είναι και οι ανατολικοευρωπαίοι και οι αφρικανοί που ζουν στη χώρα μας. Οι οποίοι μπορεί να είναι είτε χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι είτε οτιδήποτε άλλο αλλά είναι εξίσου θύματα της ίδιας πολιτικής.
 

επίσης εδώ μπορείτε να δείτε το κείμενο, με φωτογραφίες και βίντεο που γράψαμε μετά την πορεία:
 
http://antigeitonies.blogspot.gr/2012/08/blog-post_25.html
 
Πηγή : Αντίσταση στις γειτονιές

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.