Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.12 Δεκεμβρίου 2011

Καρλ Λήμπκνεχτ:

Ένα γράμμα

(μια φωνή του προλεταριακού διεθνισμού)

αναδημοσίευση απο το Αρχείο Μαρξιστών

Στις 16 Δεκέμβρη του 1918 έγινε στη Βαρσοβία το ιδρυτικό συνέδριο του πολωνικού Κ.Κ., όπου συγχωνεύθηκαν το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πολωνίας και Λιθουανίας (που συγκροτήθηκε το 1893 με ηγέτη τη ρόζα Αούξεμπουργκ) και η αποσχισμένη αριστερή πτέρυγα του πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στο συνέδριο αυτό όπου δεν μπόρεσε να συμμετάσχει η Ρόζα, απορροφημένη από τα επαναστατικά γεγονότα της Γερμανίας, ο Λήμπκνεχτ έστειλε το ακόλουθο χαιρετιστήριο:

Βερολίνο, 13 του Δεκέμβρη 1918

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εξ ονόματος της Ένωσης "Σπάρτακος" σας στέλνουμε τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς. Η νέα Γερμανία που πριν λίγες εβδομάδες, κιόλας μετά τις 9 τoυ Νοέμβρη, γελοιοποίησε το όνομα της σοσιαλιστικής δημοκρατίας που πήρε τόσο βιαστικά, σήμερα στέκει μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να χάσει ολοκληρωτικά τις λίγες κατακτήσεις της Επανάστασης προς όφελος της αντεπανάστασης που εργάζεται σκεπασμένη κάτω από το όνομα της προδοτικής φίρμας Έμπερτ - Σάίντεμαν και κάτω από το σύνθημα της Εθνοσυνέλευσης.

Μόνο το γερμανικό προλεταριάτο μπορεί να είναι ο αποτελεσματικός υπερασπιστής της ως τώρα Επανάστασης.

Μόνο το γερμανικό προλεταριάτο μπορεί να ανυψώσει την γερμανική επανάσταση, που ίσαμε τώρα δεν στάθηκε τίποτα παραπάνω παρά ένα κίνημα ενάντια στον πόλεμο και για αστικές μεταρρυθμίσεις, να την ανεβάσει στο επίπεδο της κοινωνικής επανάστασης. Μόνο η κοινωνική επανάσταση του γερμανικού προλεταριάτου μπορεί να αναπτύξει τη σοσιαλιστική εξέγερση της εργατικής τάξης που άρχισε στη Ρωσία και να την επεχτείνει σε παγκόσμια επανάσταση του διεθνούς προλεταριάτου. Μόνον η παγκόσμια επανάσταση μπορεί να δημιουργήσει τη διαρκή ειρήνη που θα στηρίζεται στην ευημερία όλων των λαών. Μόνο αυτή μπορεί να καταργήσει και θα καταργήσει τις εθνικές αντιθέσεις και θα μετατρέψει το εθνικιστικό μίσος σε μια στενή αλληλεγγύη των λαών. Μόνον αυτή μπορεί να απελευθερώσει τις εργατικές μάζες όλων των χωρών από το κάτεργο της πολιτικής καταπίεσης, της κοινωνικής σκλαβιάς και της οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ο παγκόσμιος πόλεμος, η γιγαντιαία αυτή κρίση του καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος, έθεσε αυτό το σύστημα μπροστά σε προβλήματα που δεν είναι σε θέση να τα λύσει.

Όξυνε τις ταξικές συγκρούσεις ως τα τελευταία τους όρια.

Όλο και πιο απειλητικές ξεσηκώνονται οι γερμανικές εργατικές μάζες, όλο και πιο ανοιχτή γίνεται η εξέγερση τους ενάντια στις κυρίαρχες τάξεις. Τεράστιες απεργίες ξεσπάνε και ξαπλώνονται σ' όλη τη Γερμανία.

ʼρχισε η γιγάντια πάλη ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία και η ανάπτυξη της προχωρεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αντεπανάσταση ή κοινωνική επανάσταση; Αυτό είναι το σιδερένιο δίλημμα που μπαίνει μπροστάσ στο γερμανικό προλεταριάτο. Με τόσο πιο μεγάλο ενθουσιασμό και επιτυχία θα διεξαγάγει τον αγώνα του όσο πιο μεγάλη υποστήριξη και ενίσχυση θα παίρνει, μαθαίνοντας για τον επαναστατικό αγώνα των ταξικών συντρόφων του στις άλλες xώρες.

Στο συνέδριο σας, στην απόφαση σας να ενώσετε τις γραμμές σας για να μεγαλώσετε ις δυνάμεις και τη μαχητικότητα του πολωνικού προλεταριάτου - το γερμανικό προλεταριάτο βλέπει ένα νέο σημάδι της παγκόσμιας καταιγίδας που απλώνεται, της κοινωνικής επανάστασης που μόνον αυτή μπορεί να ενώσει και να αναζωογονήσει το πολωνικό κόμμα πάνω στο έδαφος του σοσιαλισμού.

Έχετε όλες τις ευχές μας.

- Ζήτω η κοινωνική Επανάσταση του πολωνικού προλεταριάτου !

- Ζήτω η κοινωνική επανάσταση του γερμανικού προλεταριάτου !

- Ζήτω η παγκόσμια Επανάσταση του διεθνούς προλεταριάτου!

"Ένωση Σπάρτακος"

ΚΑΡΛ ΛΗΜΠΚΝΕΧΤ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.