Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



27 Ιανουαρίου 2014

Στο δρόμο του αγώνα οι αγρότες






Σε κλιμάκωση του αγώνα, με μπλόκα στους δρόμους, θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες οι αγρότες, που ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης βδομάδας την πανελλαδική κινητοποίησή τους, ενάντια στην αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Με εκατοντάδες τρακτέρ να έχουν βγει, από την πρώτη μέρα της κινητοποίησης, στις πλατείες δεκάδων χωριών των νομών της Θεσσαλίας και με άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα, οι αγρότες έδειξαν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.


Μπροστά από τις εφορίες διαφόρων περιοχών της χώρας συγκεντρώθηκαν αγρότες, την Παρασκευή (24/1/2014), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.


Χαρακτηριστικότερη όλων των συγκεντρώσεων, η διαμαρτυρία αγροτών της Αχαΐας με άλογα έξω από τη Γ’ ΔΟΥ Πάτρας. Οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου, ενώ -όπως ανακοίνωσαν- αποπειράθηκαν συγκέντρωση το απόγευμα έξω από το ξενοδοχείο, όπου θα πήγαινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, για να παραστεί στην κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Αχαΐας.


Παράσταση διαμαρτυρίας στην Α’ ΔΟΥ πραγματοποίησαν οι αγρότες της Λάρισας. Τα αιτήματα των αγροτών, που κατατέθηκαν και στη ΔΟΥ, είναι η μη τήρηση βιβλίων απ τους μικρομεσαίους αγρότες, αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και η επιστροφή ΦΠΑ που εκκρεμεί από το 2012. Στο μεταξύ, εξακολουθούν να συγκεντρώνονται τρακτέρ σε διαφορετικά σημεία του νομού και, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης για την περαιτέρω εντατικοποίησή τους με ανοιχτό το ενδεχόμενο των μπλόκων.



Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από την είσοδο των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά από μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό με τα αιτήματά τους χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσουν το κτήριο της Εφορίας όπου οι συναλλαγές με τους πολίτες γίνονταν κανονικά. Βασικό αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν να μην ισχύσει το νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες, να μην περικοπούν οι επιδοτήσεις και να ληφθούν μέτρα προστασίας του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος.


Κλειστός θα είναι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, την ώρα του αγροτικού συλλαλητηρίου, ο Δήμος Άργους- Μυκηνών, με απόφαση του δημάρχου, Δημήτρη Καμπόσου. Σε ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται: «Ο δήμος στέκεται αλληλέγγυος στους χειμαζόμενους αγρότες, που μαζί με όλους τους Έλληνες υποφέρουν από την εισπρακτική λαίλαπα που φέρνει μαζί της και συνεχείς γραφειοκρατικές υποχρεώσεις». Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του υφεσιακού κλίματος καθώς καλούμαστε, τώρα, τη χειρότερη ώρα, να πληρώσουμε τις συνέπειες από τη λειτουργία ενός συστήματος, που, επί δεκαετίες, ήταν αντιπαραγωγικό και ανορθολογικό στη δομή και λειτουργία του, περιστρεφόταν γύρω από το αναποτελεσματικό κράτος και συντηρούσε τεράστιες σπατάλες».



http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=84211

Τα αιτήματα των αγροτών σε απλοποιημένη μορφή:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
 
«Οχι» στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

ΧΡΕΗ
 
Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. «Κούρεμα» σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Με ευθύνη του κράτους, διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΕΙΣΟΔΗΜΑ – ΥΓΕΙΑ
 
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014 – 2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
Κατάργηση των χαρατσιών σε σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
 
Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους , δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7798756&publDate=26/1/2014



Ενδεικτικό της προχειρότητας των μέτρων είναι πως δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος προσδιορισμού ακαθάριστων εσόδων.

Ακόμη, δεν υπάρχει τρόπος για τον προσδιορισμό εξόδων (εργόσημο, ημερομίσθια μελών οικογένειας και απασχολούμενων εργατών κ.α.), διευκρίνιση του τρόπου φορολόγησης εισπραττομένων ενοικίων από μίσθωση αγροτεμαχίων και καθορισμό του συντελεστή απόσβεσης για πολυετείς δενδροκαλλιέργειες και καλλιέργειες υπό σκεπή (θερμοκηπιακές).

Τέλος, οι αγρότες καλούν σε συλαλλητήριο στις 1 Φεβρουαρίου στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την ημέρα το κράτος φρόντισε να οργανώσουν διαδήλωση οι φασίστες για τα Ιμια μπροστά στη λέσχη αξιωματικών στην ΑΘήνα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτό τον 
τόπο.
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.