Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



27 Ιανουαρίου 2014

Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ-Πρώτα συμπεράσματα

 
 
 
 
Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων έληξε τέλη Δεκέμβρη, αφήνοντας βαριές παρακαταθήκες στο εργατικό κίνημα. Ο ηρωικός αγώνας κράτησε 4 μήνες, δοκιμάζοντας τις αντοχές της μνημονιακής κυβέρνησης που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. 

Η κυβέρνηση στην διάρκεια αυτού του αγώνα, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί πολλές φορές στην προσπάθεια της να σπάσει την απεργία. Ανακοίνωνε λίστες διαθεσιμότητας για να τις πάρει πίσω, απειλούσε με τα ΜΑΤ αλλά αδυνατούσε να τα χρησιμοποιήσει σε έναν χώρο που αποτελείται από κτίρια διάσπαρτα και η φοιτητική παρουσία απειλούσε γενίκευση του αγώνα. Αποφάσισε να νομοθετήσει το σπάσιμο της απεργίας με την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων αλλά και εκεί παρά τον απεργοσπαστισμό του Γ. Γ. του συλλόγου Σακκάτου και τα βαριά πειθαρχικά μέτρα, σχεδόν 300 υπάλληλοι αρνήθηκαν να απογραφούν. Την ίδια τύχη είχε και η προσφυγή της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη για να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική.
 
Η καθαίρεση του Σακκάτου, Γ.Γ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την συνέλευση των εργαζόμενων, αποτέλεσε τομή για το εργατικό κίνημα συνολικά.

Οι κυβερνητικοί εκβιασμοί ενάντια στους εργαζόμενους, πήγαιναν χέρι - χέρι με την παντελή απουσία της κυβερνητικής ΑΔΕΔΥ, που η σιωπή της την καθιστούσε συνένοχη με την κυβέρνηση. Η λήξη της απεργίας του ΕΜΠ στις 5 Δεκέμβρη με κοινή πρόταση ΠΑΜΕ & ΠΑΣΚΕ αποτέλεσε χτύπημα στον αγώνα, αφήνοντας μόνους τους εργαζόμενους στο ΕΚΠΑ. Οι πιέσεις για την λήξη της απεργίας εντάθηκαν με την απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (9 Δεκέμβρη), που ανακοίνωσε την λήξη της απεργίας στο Πανεπιστήμιο, χωρίς καν να περιμένει την συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων. Η απεργοσπαστική πρόταση αυτή πέρασε πάλι με στήριξη ΠΑΜΕ & ΠΑΣΚΕ. Η απεργία, παρ όλα αυτά, συνεχίστηκε για δύο εβδομάδες ακόμη.

Ο κύκλος που άνοιξε τον Σεπτέμβριο, με την ανοιχτή Απεργιακή Επιτροπή που στέκονταν απέναντι από το απεργοσπαστικό Δ.Σ., έκλεισε με την καθαίρεση των απεργοσπαστών του κυβερνητικού συνδικαλισμού και την εκλογή νέου Δ.Σ.. 

Για τους εργαζόμενους του ΕΚΠΑ ανοίγει ένας νέος κύκλος. Η συλλογικότητα που κατακτήθηκε και η ενότητα των εργαζόμενων πρέπει να διαφυλαχθεί στα κόρη οφθαλμού, καθώς η εφαρμογή της ΚΥΑ με τις διαθεσιμότητες πυροδοτεί ανταγωνισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους.
Οι νέοι αγώνες του εργατικού κινήματος θα έχουν αφετηρία τα προβλήματα που έλυσαν οι απεργοί στο ΕΚΠΑ απέναντι στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ αλλά και στη στάση του ΠΑΜΕ.

Το βασικό όμως πρόβλημα που τέθηκε στο ΕΚΠΑ για τις απολύσεις σαν συνδικαλιστικό πρόβλημα, λύνεται μόνο αν τεθεί στην πολιτική του διάσταση απέναντι στην κυβέρνηση και την τρόικα. Λύνεται στην προοπτική μιας εργατικής εξέγερσης, με λαϊκή στήριξη, δηλαδή με μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας. 
 
 
πρωτοβουλία για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.