Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



29 Απριλίου 2014

Ταξική δικαιοσύνη

Τρία και πλέον χρόνια έκανε η Δικαιοσύνη να καταδικάσει εργοδότη για το «αυτόφωρο» αδίκημα της μη καταβολής Δώρου Χριστουγέννων.Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της Απογευματινής, Κ.Ι. Σαραντόπουλο, ο οποίος έβαλε λουκέτο στην εφημερίδα τον Οκτώβριο του 2010, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά την προσφυγή 34 εργαζομένων, όπου και καταδικάστηκε πρωτόδικα. Με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, στο οποίο είχε προσφύγει ο εργοδότης, καταδικάστηκε σε 24 μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 16.000 ευρώ.
Πριν από λίγες μέρες ένα άλλο δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 56 μηνών - εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 29.000 ευρώ για τη μη καταβολή δεδουλευμένων πέντε μηνών του 2010 σε περισσότερους από 50 δημοσιογράφους.



Η υπεράσπιση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας επικαλέστηκε την κρίση, επιχείρημα που δεν έπεισε το δικαστήριο. Μέχρι σήμερα ο επιχειρηματίας, κρυμμένος πίσω από το «ανώνυμο» της επιχείρησης, προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενους, τους οποίους εγκατέλειψε απλήρωτους επί μήνες και χωρίς αποζημίωση. Παράλληλα, προσπάθησε δυο φορές να πτωχεύσει την εταιρία, αλλά και τις δυο φορές οι αιτήσεις του απορρίφθηκαν τελεσίδικα (ως δόλιες και προσχηματικές) με στόχο να στερήσει τους εργαζόμενους από τα νόμιμα δικαιώματά τους και να κρατήσει τον τίτλο του εντύπου.

Στο χώρο του Τύπου δεν είναι η μοναδική περίπτωση εκδότη που εγκατέλειψε την επιχείρησή του, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων στους εργαζόμενους, αλλά και σε ασφαλιστικά ταμεία. Όπως δεν είναι και η μοναδική περίπτωση επιχειρηματία που δεν πληρώνει επί μήνες αποδοχές, Δώρα και επιδόματα. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός είναι ο κανόνας στα ΜΜΕ, αλλά και σε πολλούς άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, όπου ανενόχλητοι οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν όλο το νομικό οπλοστάσιο για να υπεκφεύγουν από τις υποχρεώσεις τους.

Ο Κ.Ι. Σαραντόπουλος ίσως είναι από τις λίγες περιπτώσεις που καταδικάστηκε γι’ αυτή του τη στάση, έστω και καθυστερημένα, και σε αυτό συνέβαλε η έγκαιρη και σταθερή δράση των εργαζομένων. Αν και το τίμημα αυτής της καταδίκης μάλλον είναι μικρότερο από το κόστος των οφειλομένων, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, οι εργαζόμενοι ακόμη διεκδικούν. Ο ίδιος και η οικογένειά του εν τω μεταξύ συνεχίζουν ανενόχλητοι τις υπόλοιπες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, την ίδια στιγμή που οι πρώην εργαζόμενοί τους είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται.

Η υπόθεση της Απογευματινής αποδεικνύει το έλλειμμα προστασίας της εργασίας, αλλά και το πώς οικοδομούν κυβέρνηση και τρόικα το… υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον για το οποίο τόσες χιλιάδες σελίδες νόμων έχουν περάσει από τη Βουλή τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.