Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



24 Μαρτίου 2015

H «Αδύναμη Καρδιά» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο «Ακαδημία Πλάτωνος»



 
Το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης της νεανικής νουβέλα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Μια Αδύναμη Καρδιά (Εκδόσεις Μωραΐτης: 2014) «φιλοξενεί» το διάσημο «θλιμμένο» πορτραίτο του συγγραφέα το οποίο φιλοτέχνησε ο Βασίλι Περόφ το 1872. Ο Ντοστογιέφσκι, ο οποίος τότε ήταν περίπου 51 ετών, εμφανίζεται καταπονημένος, με το σώμα σε στάση κυρτή, με το βλέμμα χαμηλωμένο και με μια έκφραση βαθειάς περίσκεψης και αγωνίας.

Αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1848, όταν ο συγγραφέας ήταν μόλις 27 ετών, εργαζόμενος στον μεγάλο εκδοτικό οίκο Α.Α.Κραγέβσκι έγραψε τη νουβέλα Μια αδύναμη καρδιά, η θεατρική μεταφορά της οποίας παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «Ακαδημία Πλάτωνος» (Μαραθωνομάχων 8 και Σπύρου Πάτση, Βοτανικός) από την εταιρεία παραγωγής ΘΕΣΙΣ σε σκηνοθεσία–θεατρική απόδοση της Κερασίας Σαμαρά. Μέσα στις 80 σελίδες της νουβέλας αποτυπώνονται η κοινωνικά ψυχογραφική ματιά του Ντοστογιέφσκι στην καθημερινότητα της κοινωνίας της Ρωσίας της εποχής του καθώς και ο ήδη προωθημένος προβληματισμός του για τη θέση του ανθρώπου στον συνθλιπτικό ηθικά μικροαστικό πολιτισμό. Προβληματισμός που συνδέεται άρρηκτα με την με την εμπλοκή του Ντοστογιέφσκι με το σοσιαλιστικό κίνημα. Επιπλέον, το κείμενο διαπερνάται από προσωπικό βίωμα του Ντοστογιέφσκι καθώς ο κεντρικός ήρωας Βάσια Σούμκοβ, είναι ο λογοτεχνικός χαρακτήρας που δημιούργησε ο Ντοστογιέφσκι για τον επίσης συγγραφέα Γιάκοβ Πετρόβιτς Μπουτκόβ, ο οποίος υπήρξε στενός του φίλος και συνάδελφος του στον εκδοτικό οίκο Α. Α. Κραγέβσκι.

Πρόκειται για ένα έργο που διατηρεί αναλλοίωτο τον κοινωνικά επίκαιρο χαρακτήρα του και η επιλογή της θεατρικής του παρουσίασης φαίνεται πως συνομιλεί με το κλίμα και τις ανάγκες της εποχής μας. Η σκηνοθεσία και θεατρική απόδοση από την Κερασία Σαμαρά μεταφέρει πιστά και με εξόχως δημιουργικό τρόπο τα παγωμένα τοπία και τα θερμά συναισθήματα του ντοστογιεφσικού λογοτεχνικού σύμπαντος. Η ίδια στον ρόλο της αφηγήτριας πετυχαίνει να ενισχύσει το έντονα συγκινησιακό κλίμα του έργου. Οι Αλέξανδρος Νταβρής και Βασίλης Γιακουμάρος είναι πειστικότατοι στον ρόλο των νέων «εν κινδύνω» στη Ρωσία του 19ου αιώνα. Η ακτινογραφία της σχέσης των δύο φίλων που μας παρουσιάζουν είναι σε στιγμές πολύ συγκινητική. Η νεαρή Κέλλυ Ανυφαντή, ντυμένη στα λευκά, υποδυόμενη την Λίζα μεταμορφώνεται ιδανικά στην «απρόσιτη κορυφή» - εφαλτήριο της ευτυχίας που είναι εκ των προτέρων αδύνατο να κατακτηθεί από τον ταλαιπωρημένο Βάσια. Η μελοποιημένη ποίηση του Αλεξάντρ Πούσκιν που ακούγεται εμβόλιμα του δραματικού μέρους δένεται αρμονικά με το κείμενο του Ντοστογιέφσκι. Βεβαίως, στις αρετές της παράστασης προστίθενται οι μουσικές συνθέσεις του Τάκη Μπαρμπέρη, ο οποίος βρίσκεται με την κιθάρα του επί σκηνής. Το δίχως άλλο πρόκειται για μια πραγματικά πολύ όμορφη παράσταση, συγκινητική που διατηρεί στο ακέραιο την ματιά του ψυχογράφου συγγραφέα – κοινωνικού στοχαστή Φίοντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι.

Συντελεστές:

Μετάφραση–Στιχουργική απόδοση: Ηρακλής Δ. Λογοθέτης
Σκηνοθεσία-Θεατρική απόδοση: Κερασία Σαμαρά
Σκηνικά–Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Μουσική σύνθεση: Τάκης Μπαρμπέρης
Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Μπούχρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Ανυφαντή
Κινηματογράφηση: Νίκος Βουτενιώτης

Παίζουν:

Αλέξανδρος Νταβρής
Bασίλης Γιακουμάρος
Κέλλυ Ανυφαντή
Ζωή Αρβανιτάκη
Αφήγηση–Τραγούδι : Κερασία Σαμαρά
Ζωντανή μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης
Μαγνητοσκοπημένα, ο Γρηγόρης Βαλτινός σε φιλική συμμετοχή.

Ημέρες Παραστάσεων: Η παράσταση παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ. μέχρι και τις 31 Μαρτίου

Τιμές εισιτηρίων:

13€ γενική είσοδος
7€ για φοιτητές, κατόχους ΟΓΑ, Α.Μ.Ε.Α., 65 +
5€ για ανέργους
Τηλ επικοινωνίας: 2114097332, 2104830330
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα
 
 
Πηγή :  http://rednotebook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.