Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.08 Φεβρουαρίου 2012

GAME OVER , ήρθε η ώρα των εργατών


Σχόλιο Traverso Rossa : Η νέα δανειακή σύμβαση  συντρίβει τις ζωές των εργαζόμενων και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Σε αυτό το μεταίχμιο -με όρους πολιτικού χρόνου- παραθέτουμε ένα ελεγχόμενα οξύ προβληματισμό.Όσο γίνεται δηλαδή...


Και τώρα πειτε μου στ  αλήθεια, πόσο πολιτικός βλάκας μπορεί να είναι και να νιώθει –αν το καταλαβαίνει- ένας συστημικός  της μόδας αριστερούλης που τα τελευταία δύο χρόνια ανάλωσε τον χρόνο μας και διέλυσε τα νεύρα μας προσπαθώντας να βρει λύσεις στην καπιταλιστική κρίση, μέσα στον καπιταλισμό έχοντας ονειρώξεις ότι εκφράζει την εργατική τάξη. Αν κάποιος από αυτούς  βλέπει  τον εαυτό του στα παρακάτω 5 σημεία ας σιωπήσει επιτέλους και ας ασχοληθεί με την χειροτεχνία, με την αγγειοπλαστική, με τον διαλογισμό :

→ Διαδεδομένη αριστερή μυθοπλασία, πρώτα θα βγούμε από το ευρώ, μετά θα δημιουργηθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοπολιτικοί συσχετισμοί , και μετά θα προχωρήσουμε στην σοσιαλιστική οικοδόμηση. Με ποια εξουσία ρε ογκόλιθοι της εργατικής πολιτικής ; Με ποιους τρόπους θα νικήσει αυτή η εξουσία αν θεωρήσουμε ότι συμφωνούμε ότι εννοούμε την ίδια εξουσία, δηλαδή την εργατική ; Μήπως θα την επιβάλλει η αριστερά – κατοικίδιο της αστικής κοινοβουλευτικής τάξης ;
 

→ Δεν είναι ώριμο να μιλάμε για επανάσταση, γιατί ο κόσμος δεν καταλαβαίνει- ενώ εσείς τα πιάνετε όλα καθότι μπαρουτοκαπνισμένοι επαναστάτες. Φυσικά και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Ο δικός σας κόσμος. Ο κόσμος της δουλειάς, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι σε συνθήκες γκασταρμπαιτερ μια χαρά καταλαβαίνουν. Και το χειρότερο είναι ότι δεν σας χρειάζονται για να καταλάβουν ,- «θεωρητικοί» και καλά-  απολογητές του αριστερού μικροαστισμού σας
 

→ Λοιπόν ο καπιταλισμός έχει ένα μεγαλειώδες λάθος σε μια μαθηματική πράξη. Που ; Μα φυσικά οι καπιταλιστές έχουν κάνει λάθος τη διαίρεση του ελληνικού ΑΕΠ για αυτό και έχει εξαπλωθεί η ανεργία και η φτώχεια σε τέτοιο βαθμό. Αυτή είναι μια από τις τελευταίες αναλύσεις της ελληνικής αριστερής σοσιαλδημοκρατίας(υπάρχουν και ντοκουμέντα). Λοιπόν προτείνω για να απεμπλακούμε από αυτή την δυσάρεστη κατάσταση, να κάνουμε μια Επιτροπή Ελέγχου Διαίρεσης ΑΕΠ (Ε(ΕΔΑ) που με αριστερούς εμπειρογνώμονες, κοινωνικούς εταίρους και αριστούχους της ευκλείδειας θεώρησης της πολιτικής να μοιραστεί σωστά το ΑΕΠ, να αποχωρήσει οικιοθελώς η Τρόϊκα μη έχοντας άλλωστε αντικείμενο, και να ανακοινωθεί το τέλος της πολιτικής της οικονομίας και της κοινής…. Λογικής.

→ Δεν υπάρχουν οι συνθήκες εξόδου από την ΕΕ συνεπώς ας φτιάξουμε μια επιτροπή που να συζητήσει την δυνατότητα, να συζητηθεί η επιλογή να ψιθυρίσουμε ότι η ΕΕ μάλλον είναι καπιταλιστική ολοκλήρωση και πιθανόν πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση εξόδου από αυτή , από την σκοπιά της ρήξης μαζί της, έως… Στο μεταξύ η ΕΕ γαμάει την ζωή των εργαζόμενων και δεν τολμάει ένας «αριστερός θεωρητικός επαναστάτης» να πει, να ψελλίσει έστω , ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ.

→   Δεν έχει νόημα η επαναστατική αριστερά –λέμε τώρα- να κάνει διαφορετικές προσυγκεντρώσεις από τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ γιατί η εργατική τάξη συμμετέχει σύσσωμη στα καλέσματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Τι σημασία έχει ότι οι τρεις τελευταίες ηγεσίες της ΓΣΕΕ μπήκαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ –συνήθως ως υπουργοί εργασίας καθότι ειδήμονες-  τι σημασία έχει που το 90% των εργαζόμενων δεν συμμετέχει ούτε καν σε σωματείο, τι σημασία έχει που οι επαγγελματίες συνδικαλιστές τα ξεπουλάν όλα στην εργοδοσία και το αστικό κράτος. Οι μέγιστοι αριστεροί θεωρητικοί της ενότητας του «ότι κάτσει αρκεί να μοιάζει πολύ» επιμένουν να ψάχνουν σε κάθε συγκέντρωση της ΓΣΕΕ τους εργάτες για να τους διαφωτίζουν από νωρίς το πρωί με επαναστατικά ιδανικά. Περσινά ξυνά σταφύλια θα μου πείτε. Άντε να εξηγήσεις τώρα στον στόκο-επαγγελματία ενωτικό με το τίποτα, ότι αν όλα αυτά τα χρόνια που η καπιταλιστική επέλαση επωαζόταν είχε φτιαχτεί κοινωνικά και πολιτικά ένα εργατικό ρεύμα εκτός και ενάντια στην αστική πολιτική στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους δεν θα συζητάγαμε τώρα τις παπάρες περί ΕΛΕ, περί αντιμνημονιακού μετώπου και άλλα τέτοια επαναστατικά και ρηξικέλευθα.


Τώρα που η αστική τάξη χορεύει πάνω στα κουφάρια μας, πάνω στα κουφάρια των εργατών, στείλτε κανένα sms και πηγαίνετε να αγανακτήσετε στο σύνταγμα και μην ξεχάσετε να φτιάξετε καμιά ομάδα ψυχραιμίας μη και κανένας θερμόαιμος  τολμήσει να ξεστομίσει την λέξη εργάτες, την λέξη επανάσταση, την λέξη κομμουνισμός.
Τραγελαφικοί περιφερόμενοι θίασοι χυδαίου μικροαστισμού, αδειάστε μας την γωνιά, μπείτε στο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΔΗΜΑΡ, στο ΠΑΣΟΚ, όπου θέλετε αρκεί να μην ακούμε άλλο να απαγγέλετε Μαρξ, Λένιν, Ρόζα με σοσιαλδημοκρατική αργκό. Πολιτικά και αισθητικά εμετικό. Τι προβλέπεται στην νέα δανειακή σύμβαση :

- Συντάξεις: Αναζητούνται 600 εκατομμύρια ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) για την χρηματοδότηση του ελλείμματος των επικουρικών συντάξεων. Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν μειώσεις κατά 15% στις κύριες συντάξεις των ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και κατά 7% μειώσεις στο ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν αναδρομικά από  1.1.2012.

- Εφάπαξ
: Έως τα τέλη Ιουνίου θα επανεξετασθούν όλες ου παροχές των ταμείων εφάπαξ βοηθημάτων.

- Είσπραξη εισφορών
: Αναθεωρείται το σύστημα είσπραξης των εισφορών και από τον επόμενο μήνα ενοποιείται η είσπραξη και ο έλεγχος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

- Κοινωνικά επιδόματα
: Περικοπή προγραμμάτων κοινωνικών επιδομάτων με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και διακοπή τους σε περιπτώσεις υπερβάσεων. Στόχος η εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, την περίοδο 2013 - 2015.

- Ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων: Επιδιώκεται η μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% έως το 2015. Η συμφωνία ζητά από τους κοινωνικούς εταίρους να επιτύχουν το αποτέλεσμα αυτό με συμφωνία έως το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
·   Η ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής μέτρα: Μείωσή του κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα επίπεδα. Πάγωμα των κατώτατων αμοιβών στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωσή τους και έως το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.
- Νέοι. Επιπλέον μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών). Ο εισαγωγικός μισθός για τους νέους διαμορφώνεται στα 511 ευρώ.

- Ωριμάνσεις. Παγώνουν όλες οι ωριμάνσεις μισθών (τριετίες πολυετίες) έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
-
 Επιπλέον μείωση
των κατώτατων έως το Ιούλιο. Προβλέπεται έως τέλη Ιουλίου 2012, να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της γενικής σύμβασης (ΕΓΣΣΕ)  με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες. Τούτου δοθέντος να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός τον μισθό της Πορτογαλίας (566 ευρώ).

- Ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων.
  Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια.

- Κατάργηση των συμβάσεων. Οι σημερινέ ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος. Δηλαδή το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2013 ανεξαρτήτως άλλης ημερομηνίας.

- Μετενέργεια. Η ισχύς της μετενέργειας μειώνεται σε τρεις από έξι μήνες. Ένα δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών, τότε ως βάση των αποδοχών θα θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).

- Μονιμότητα ΔΕΚΟ
. Καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις ΔΕΚΟ, τράπεζες.

- Διαιτησία. Καταργείται η μονομερής προσφυγής στη διαιτησία. Ακόμη και στην περίπτωση προσφυγής στη διαιτησία, θα τίθενται μόνο οι βασικοί μισθοί. Για την λήψη απόφασης θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

- Μη μισθολογικό κόστος
– Μείωση εισφορών. Μειώνονται κατά 2% οι ασφαλιστικές εισφορές με την κατάργηση των εισφορών υπέρ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Οι δύο αυτοί οργανισμοί καταργούνται.

- Μειώνονται περαιτέρω κατά 3% οι εισφορές του ΙΚΑ από 1.1.2013. Τα διαφυγόντα έσοδα δεν θα καλύψει ο προϋπολογισμός, αλλά ελπίζεται να αυξηθούν οι εισπράξεις μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής.

- Νέα μείωση συντάξεων
. Γίνεται σαφές πως εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό, τότε θα υπάρξει  νέα αναπροσαρμογή – μείωση  όλων των συντάξεων.

- Ειδικά επικουρικά ταμεία. Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός προϋπολογισμός. Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

Δημόσιος τομέας
Πέραν των μέτρων για τον ιδιωτικό τομέα στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπονται μέτρα και για τον δημόσιο τομέα.
Απολύσεις στο δημόσιο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, συνέχιση της εργασιακής εφεδρείας, μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, μείωση των συμβασιούχων και περιορισμός των   εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.
Τέλος μέχρι το Ιούλιο θα επανεξετασθούν (μειωθούν) όλα τα ειδικά μισθολόγια με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση..


Πηγή Βήμα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.