Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



04 Σεπτεμβρίου 2012

Την επόμενη Τρίτη κληρώνει για μισθούς, αποζημιώσεις, 5ημερη εργασία






της Ρούλας Σαλούρου

Σχεδιάζονται νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και αγορά εργασίας, παρά την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων. Την ώρα που η Τρόικα ζητά μείωση των αποζημιώσεων, περαιτέρω μείωση στους κατώτερους μισθούς και τέλος στην 5ημερη εβδομαδιαία εργασία, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι οι Έλληνες γύρισαν πίσω σε επίπεδα του 1979, όσον αφορά στην αγοραστική τους δύναμη. Στα επίπεδα του 1960 η ανεργία. Θα παραμείνει υψηλή έως το 2020.

Κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, θα έχει ακριβώς σε μια εβδομάδα, την ερχόμενη Τρίτη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών.

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στο εργασιακό, πριν αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις της Άνοιξης. Όμως, η πίεση της Τρόικας είναι δεδομένη και όπως έχει αποκαλύψει το capital.gr στο στόχαστρο εκτός από τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, έχει μπει για τα καλά η περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας, κυρίως μέσα από τη μείωση των αποζημιώσεων.

Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω ευελιξίες στην αγορά εργασίας, παρ’ ότι η μεγαλύτερη ευελιξία, η συνεχώς αυξανόμενη δεξαμενή των ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη η ΓΣΕΕ, αναμένεται να λάβει, εντός του 2013, τρομακτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με την έκθεση της Συνομοσπονδίας για την Ελληνική Οικονομία, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας τα επόμενα χρόνια θα φθάσει το 34%! Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μια 7ετία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2008, λόγω της περικοπής μισθών και συντάξεων αλλά και των νέων φόρων, ρίχνοντας την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών, σε επίπεδα της δεκαετίας του 1980.

Παρά τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, όπως φαίνεται και από την εσωτερική αλληλογραφία που ανταλλάσσουν τα τεχνικά κλιμάκια με το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να ζητήσουν τη μείωση των αποζημιώσεων και μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Όπως παραδέχθηκαν πηγές του υπουργείου Εργασίας, η Τρόικα προτείνει επίσης, εξαήμερη εβδομάδα εργασίας αντί πενθήμερης που ισχύει σήμερα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευελιξίας όσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν από το υπουργείο, αφενός να διευκολύνουν τους εργοδότες μειώνοντας τις … γραφειοκρατικές διαδικασίες ενημέρωσης του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ για τις αλλαγές στα μισθολογικά, το χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες κλπ, και αφετέρου να προχωρήσουν σε αλλαγές ώστε η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να γίνεται, με βάση τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση.

Έτσι, το «ελαστικό 8» που μπορεί υπό συνθήκες να φθάσει και το 13ωρο, θα μπορεί να αποφασίζεται από τον εργοδότη, σε εβδομαδιαία βάση. Βασική προϋπόθεση θα είναι, ανάμεσα στην εργασία να μεσολαβεί ξεκούραση 11 ωρών. Αγκάθι πάντως για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ίσως βασικός λόγος των νέων πιέσεων που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις, είναι η δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του Μνημονίου Νο2, για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας κατά 5%. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ, με δεδομένη την αυξανόμενη ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων.
Όμως, η Τρόικα επιμένει και διαπιστώνει ότι παρά τη δέσμευση, δεν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα.

Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που δεν αρνείται ούτε την ύπαρξη αλληλογραφίας ούτε τις πιέσεις των δανειστών, το βασικό επιχείρημα που αναμένεται να αναπτυχθεί κατά την κρίσιμη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας, είναι ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα φανούν τα αποτελέσματα από τις αλλαγές που ήδη θεσμοθετήθηκαν.

Παράλληλα, βέβαια, ανοικτό παραμένει και το θέμα του κατώτατου μισθού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αλληλογραφία της Τρόικας με την κυβέρνηση, ζητούνται μέτρα που θα μειώνουν το κόστος τόσο της εξόδου όσο και της εισόδου στην αγορά εργασίας. Και εάν η έξοδος αφορά στη μείωση της αποζημίωσης, η είσοδος αφορά στον κατώτατο μισθό. Να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΕ, για το 2012, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνονται στο 68,5%με τάση την περαιτέρω υποχώρηση.

Πηγή: Capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.