Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



24 Φεβρουαρίου 2014

Το μικρό σπίτι (του Γιανουκόβιτς) στο λιβάδι




«Συθέμελα ρίχτε παλάτια και θρόνους…» H ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα… αλλά μια φάρσα ποτισμένη με αίμα. Με αίμα του χθες, αλλά και αίμα του αύριο, αφού δύσκολα μπορούμε να πούμε ότι «τάξη βασιλεύει στην Ουκρανία». Οι νοσταλγοί του Χίτλερ, οι Ουκρανοί ναζί εμφανίζονται σαν τυραννοκτόνοι και αποκαλύπτουν το αίσχος της ρωσόφιλης πολιτικής πλουτοκρατίας. Ο Γιανουκόβιτς μάλλον δεν πρόκειται να επιστρέψει στο παλάτι του, στην εξοχική κατοικία του που απέχει 15 χλμ. από το Κίεβο. Οι σεκιουριτάδες εγκατέλειψαν το πόστο τους και εκατοντάδες Ουκρανοί συνέρρευσαν το Σάββατο το παλάτι του πρώην προέδρου, το φωτογράφισαν και φωτογραφήθηκαν οι ίδιοι εκεί, χωρίς όμως να μπουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Πήγαν εκεί σαν τουρίστες, όχι όμως σαν νικητές πολιορκητές. Πικρή ειρωνεία της ιστορίας.

Η πολυτέλεια του κτιρίου και των γύρω εγκαταστάσεων λειτουργεί σαν ένα ισχυρό προπαγανδιστικό όπλο στα χέρια της μέχρι χθες αντιπολίτευσης και φέρνει στο νου τη χλιδή των κατοικιών του Σαντάμ, του Καντάφι, του δικτάτορα των Φιλιππίνων Μάρκος.


Η χλιδή είναι πράγματι προκλητική. Στη σάουνα, οι πετσέτες είναι περίτεχνα διπλωμένες ώστε να θυμίζουν τους λαιμούς δύο κύκνων σε σχήμα καρδιάς. Ένα δικάταρτο ιστιοφόρο σε μια τεχνητή λίμνη λειτουργεί σαν εστιατόριο. Ένας ιδιωτικός ζωολογικός κήπος με ελάφια, στρουθοκάμηλους, φασιανούς και άλλα ζώα που προορίζονταν για το προεδρικό τραπέζι. Δεκάδες αυτοκίνητα αντίκες. Εκατοντάδες μπουκάλια βότκα με ετικέτες που έφεραν την εικόνα του Γιανουκόβιτς. Μια απομίμηση αρχαίων ελληνικών ερειπίων. Από υπερβάλλοντα ζήλο, κάποιος ανέβασε στο τουίτερ μια φωτογραφία ενός εξωφρενικού θρόνου, μιας χρυσής λεκάνης τουαλέτας στολισμένη με κεφαλές λιονταριών. Πολλοί έκαναν αναπαραγωγή αυτής της φωτογραφίας, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ΔΕΝ προέρχεται από την κατοικία του Γιανούκοβιτς, αλλά υπάρχει στο Διαδίκτυο από το 2012. Οι πεινασμένοι μπορούν να παρηγορηθούν βλέποντας το απερίγραπτο κιτς της κατοικίας του μέχρι χθες ισχυρού ανδρός της Ουκρανίας.

87 χρόνια μετά την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων στην Πετρούπολη, ένα άλλο ανάκτορο παραδίδεται για λίγες ώρες στο λαό, ενώ η χώρα έχει ήδη παραδοθεί στο μεγάλο γερμανικό κεφάλαιο που φιλοδοξεί να εκτοπίσει το ρωσικό. Αναρωτιέται κανείς πόσοι άλλοι Γιανουκόβιτς ζουν σε παρόμοιες συνθήκες χλιδής όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά στη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Η προκλητική πολυτέλεια της έπαυλης του Γιανουκόβιτς είναι ένα μικρό δείγμα του αμύθητου πλούτου που έχει συγκεντρωθεί στα χέρια των ολιγαρχών, πολιτικών κι επιχειρηματιών. Μόνο που τα δικά τους ανάκτορα εξακολουθούν να φυλάσσονται γερά, πολύ γερά.

Πηγή : http://mao.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.