Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



27 Απριλίου 2014

21 σύγχρονοι δούλοι της ICAP απήργησαν χωρίς καμιά στήριξη και τελικά υπέκυψαν

Δημοσιεύουμε  ένα συλλογικό κείμενο υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας που βρέθηκαν στην κινητοποίηση της 9/4/14, σχετικό με την κατάσταση που επικρατεί εντός Ε.Τ.Ε. οσον αφορά το ζήτημα της ενοικιαζόμενης εργασίας. Η πικρή αλήθεια είναι οτι οι ενοικιαζόμενοι παλεύουν σχεδόν μόνοι τους χωρίς ουσιαστική βοήθεια ή αλληλεγγύη απο το λεγόμενο “τακτικό προσωπικό”(λιγοστές δυστυχώς οι εξαιρέσεις).

Την εποχή των δουλεμπόρων η σιωπή είναι συνενοχή!

Την 08/04/2014, 21 συνάδελφοί μας ,που δουλεύουν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) δίπλα μας ως ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι, μέσω της γνωστής δουλεμπορικής εταιρίας ICAP, κλήθηκαν υπό την απειλή της απόλυσης, να υπογράψουν νέες συμβάσεις «εργασίας», οι οποίες προέβλεπαν νέες μειώσεις στις ήδη κατακρεουργημένες αποδοχές τους.
Πρόκειται για συναδέλφους, που εργάζονται επί 14 συναπτά έτη στο Κέντρο Φερεγγυότητας της Διεύθυνσης Εταιρικών Πιστοδοτήσεων της ΕΤΕ. Έχουν αλλάξει έξι εργοδότες (εταιρίες ενοικίασης) ενώ δεν έχουν μετακινηθεί από την συγκεκριμένη Υπηρεσία. Δουλεύουν υπό καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα, με πενιχρές αμοιβές (€600-€800) χωρίς να αμείβονται υπερωρίες, ενώ παράλληλα, καλύπτουν πάγιες ανάγκες προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.
Οι συνάδελφοι άμεσα πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση προσπαθώντας να οργανώσουν τη δράση τους , απευθυνόμενοι παράλληλα και στα τακτικά όργανα ΣΥΕΤΕ και ΟΤΟΕ, ζητώντας τη συμπαράστασή τους.
Από την μεριά μας δεν έχουμε αυταπάτες. Σε εποχές όπου η επίθεση του κεφαλαίου κατά της τάξης μας μαίνεται, εμείς έχουμε διαλέξει στρατόπεδο. Θεωρώντας ότι η λέξη «αλληλεγγύη» πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα, αποφασίσαμε να παραβρεθούμε και να συμπαρασταθούμε στην κινητοποίησή τους έξω από τον χώρο της εργασίας τους, την ημέρα της απεργίας της ΓΣΕΕ 09/04/2014. Παράλληλα, για τον λόγο αυτό, προχωρήσαμε σε απεργιακό αποκλεισμό του Καταστήματος Πλατείας Μεταξουργείου για τον οποίο φέρουμε και ακέραιη την ευθύνη (σημειώνουμε ότι η δ/νση της ETE κατηγόρησε για την περιφρούρηση τους συναδέλφους που απολύονταν προσπαθώντας να ασκήσει περαιτέρω πίεση).
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των συναδέλφων είχε συνάντηση με τη Δ/νση της Εθνικής σε προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας αποδεκτής λύσης. Την ίδια ώρα, και ενώ η συνάντηση ήταν ακόμη σε εξέλιξη, γίναμε μάρτυρες τηλεφωνικών εκβιασμών και απειλών προς τους συναδέλφους από την πλευρά της ICAP , όπου τους τέθηκε το εκβιαστικό δίλημμα της υπογραφής της σύμβασης εντός δίωρου ή της απόλυσης. Δεν περιμέναμε άλλη αντίδραση από μια εταιρία που το αντικείμενό της είναι να νοικιάζει ανθρώπους προς εργασία, λειτουργώντας σαν σύγχρονος δουλέμπορος.
Επίσης δεν περιμέναμε από την άλλη πλευρά στην προσπάθεια αυτή των συναδέλφων, να μην υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση, από τους εργατοπατέρες του ΣΥΕΤΕ και της ΟΤΟΕ (της οποίας η ηγεσία ξέρει να ανεμίζει δεξιά και αριστερά τη ρήτρα περί «μη απολύσεων» της τελευταίας κλαδικής) οι οποίοι βολεμένοι στις αναπαυτικές καρέκλες τους έκλειναν τα αφτιά τους ακόμη και στα επίμονα τηλεφωνήματα και των «μόνιμων» συναδέλφων του ΚΕΑΕΦ οι οποίοι στάθηκαν με αξιοπρέπεια αλληλέγγυοι στον αγώνα των ενοικιαζόμενων συναδέλφων. Προφανώς προετοιμάζονταν για άλλη μια «εργατική και μαχητική» πορεία και δεν είχαν χρόνο να συμπαρασταθούν σε 21 συναδέλφους που χάνουν τη δουλειά τους. Δεν είχαν χρόνο να καταλάβουν ότι η πραγματική εργατική μάχη δινόταν λίγα μέτρα πιο κάτω. Έκαναν για άλλη μια φορά την εύκολη συνηθισμένη για αυτούς επιλογή να δώσουν τον «αγώνα» μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα, παρά να έρθουν να σταθούν στα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων.
Υπό τις συνθήκες αυτές , οι συνάδελφοι τελικά λύγισαν μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς της ICAP, όντας αβοήθητοι από τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα και στην ουσία παλεύοντας «μόνοι εναντίον όλων». Μόνος πραγματικός αρωγός στην προσπάθεια τους μέχρι το τέλος στάθηκε ο ΣΥΔΑΠΤΤ (σημ. Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, του οποίου ως γνωστόν τα μέλη πληρώνουν τη μαχητικότητα τους με συνεχείς μεταθέσεις ) ο οποίος προσπαθεί μέχρι στιγμής αβοήθητος να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Θα έπρεπε να ντρέπονται οι «εργατοπατέρες» (και ιδιαίτερα αυτοί που αυτοπλασσάρονται ως μαχητική και αριστερή αντιπολίτευση στον ΣΥΕΤΕ!) που για άλλη μια φορά διάλεξαν τη συμμετοχή σε μια ακόμα εκφυλισμένη και χωρίς νόημα «κινητοποίηση» της ΓΣΕΕ από την πραγματική εργατική μάχη, από τον πραγματικό αγώνα που έδωσαν οι συνάδελφοί μας. Εκτός και αν οι κύριοι αυτοί θεωρούν ότι οι 21 αυτοί άνθρωποι δεν είναι συνάδελφοι, παρά εργαζόμενοι β’ διαλογής. Τότε, ξεκάθαρα παίρνουν τη θέση της εργοδοσίας και δεν είναι άξιοι να μιλούν για απεργιακούς αγώνες και εργατικό κίνημα. Ένα χρήσιμο συμπέρασμα για εμάς είναι ότι αν δε τους ξεπεράσουμε οριστικά και δεν αυτοοργανωθούμε και πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας θα συνεχίσουμε να μετράμε ήττες!
Αυτό που πρέπει πρωτίστως να τονιστεί και να μην περάσει απαρατήρητο είναι ότι οι συνάδελφοι υπέγραψαν μειώσεις μισθών με «αντάλλαγμα» κουπόνια δωρεάν φαγητού από τα ticket restaurant, ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Τ.Ε. ανακοινώνει και πάλι κέρδη και οι παχυλές αμοιβές των δ/ντικών στελεχών της προκαλούν ίλιγγο. Προφανώς και αυτό δε συνέβη επειδή η ICAP και η Ε.Τ.Ε. «δε βγαίνουν». Και σίγουρα δεν είναι οι πρώτες εταιρίες που ακολουθούν αυτή την τακτική. Είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο της αντικατάστασης του μισθού από κουπόνια δωρεάν φαγητού, κυρίως γιατί έτσι οι εργοδοτικές εισφορές και άρα το εργατικό κόστος, μειώνονται. Πόσο πιο ξεκάθαρα να μας το πουν πια; Ότι γι αυτούς δεν αξίζουμε τίποτα παραπάνω από ένα πιάτο φαΐ και ένα μισθό ίσα για να πληρώνουμε το νοίκι μας. Από τη μεριά μας σαν εργατική τάξη μια είναι η απάντηση που επιβάλλεται να τους δώσουμε. Δεν ανεχόμαστε την αντικατάσταση των μισθών μας από πάσης φύσεως κουπόνια! Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά! Αυτός ο κόσμος ανήκει εξ ολοκλήρου σε εμάς επειδή εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες τον δημιουργούμε καθημερινά με το μόχθο μας!
Κλείνοντας θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στην Εθνική Τράπεζα εργάζονται 1500-2000 υπάλληλοι υπό το καθεστώς της ενοικίασης εργασίας. Είναι άνθρωποι που δουλεύουν δίπλα μας, στα διπλανά μας γραφεία, χωρίς να έχουν τις δικές μας απολαβές και χωρίς να έχουν τα δικά μας δικαιώματα. Μετά την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, το καθεστώς αυτό του δουλεμπορίου και του εργασιακού Μεσαίωνα απελευθερώνεται και θα επεκταθεί. Εμείς, το μόνιμο τακτικό προσωπικό έχουμε τεράστια ευθύνη για την ντροπή που ονομάζεται «ενοικιαζόμενη εργασία». Όσο συνεχίζουμε να κλείνουμε τα μάτια μας και τα στόματά μας, μπροστά σε αυτό το καθεστώς ακραίας εκμετάλλευσης των διπλανών μας, τόσο θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τη δική τους τύχη. Πρέπει επί τέλους να κατανοήσουμε ότι η ενοικιαζόμενη εργασία, η οποία είναι ένα μέσο διαχωρισμού εργαζομένων σε α’ , β’ και γ’ διαλογής, είναι το νέο μοντέλο «εργασιακής» σχέσης που προωθείται όλο και περισσότερο από το κεφάλαιο, προς μεγαλύτερη εκμετάλλευση όλων μας! Μόνο αν αγωνιστούμε συσπειρωμένοι και ενωμένοι χωρίς διαχωρισμούς σε μόνιμο και ενοικιαζόμενο προσωπικό και με όπλα μας ταξική συνείδηση και την αλληλεγγύη μπορούμε να νικήσουμε και να ανατρέψουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως τραπεζοϋπάλληλοι αλλά και ως εργατική τάξη στην Ελλάδα του Μνημονίου του 2014.
  • Αλληλεγγύη στους αγώνες των ενοικιαζόμενων συναδέλφων! Να μπει τέλος στο αίσχος της ενοικιαζόμενης εργασίας.
  • Άμεση πρόσληψη και ένταξη στον κανονισμό εργασίας όλων των ενοικιαζόμενων εργαζομένων στην ΕΤΕ.
  • Όλοι μαζί, ενωμένοι να παλέψουμε για να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν! Τα πάντα!
Αλληλέγγυοι, -ες εργαζόμενοι στην Ε. Τ. Ε.
Να επισημάνουμε ότι, πέραν των γραφόντων, στην απεργιακή περιφρούρηση συμμετείχαν συνάδελφοι από τον ΣΥΔΑΠΤΤ, την Εθνοdata και την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς και μέλη της Πρότασης Προοπτικής και συνάδελφοι από άλλους κλάδους. Σε προηγούμενη κινητοποίηση/απεργιακή περιφρούρηση του σωματείου τους “συνάδελφος” απο το τακτικό προσωπικό τους απειλούσε οτι θα καλέσει τους φασίστες για να σπάσει τον αποκλεισμό.Υπάρχουν κάποιες ιδέες/προθέσεις για προσπάθεια συντονισμού τακτικού/ενοικιαζόμενων αλλά προς το παρόν βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο.
(Η εισαγωγή και ο επίλογος έγιναν από τoν αποστολέα μέσω e-mail της ανακοίνωσης που δημοσιεύσαμε μόλις, που καθυστέρησε να διαβαστεί λόγω προβλημάτων σύνδεσής μας με το mail.espiv.net)
 
Πηγή : http://ergasiakodeltio.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.