Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



27 Απριλίου 2014

Υποταγή και αναξιοπρέπεια



Εξαγορά συνειδήσεων, εκμαυλισμός των εργαζόμενων, κοινωνική εξαθλίωση και αναξιοπρέπεια. Αυτό είναι το παιχνίδι του κυρίαρχου πολιτικού και οικονομικού συστήματος, που λίγο πριν τις εκλογές μοιράζει αφειδώς παροχές, οικονομικά βοηθήματα, και κυρίως ψεύτικές ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Πρόκειται για ένα εσμό πολιτικού προσωπικού που εκτελώντας τις εντολές της κυρίαρχης οικονομικής τάξης και με την συνέργεια των καθεστωτικών ΜΜΕ, δημιουργεί ένα κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον υποταγής και αναξιοπρέπειας.


Δεν διακυβεύονται πια μόνο ο μισθός, οι εργασιακές συνθήκες, οι παροχές υγείας. Το κύριο διακύβευμα αφορά στην απόπειρα καταστροφής κάθε δυνατότητας αμφισβήτησης του κυρίαρχου καπιταλιστικού μοντέλου, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αυτό που κυρίαρχα προωθείται είναι να εμφανιστεί ο κανιβαλισμός ως μονόδρομη ιστορική επιλογή για όλη την ανθρωπότητα. Προϋποθέσεις νίκης αυτής της επιδίωξης, είναι η υποταγή και η αναξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας. 

Είναι τελικά η εμπέδωση της αδυναμίας αναστροφής της υφιστάμενης κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας και η παραίτηση από τον αέναο αγώνα αντιπαράθεσης με μια εξουσία που σε κάθε της βήμα ξερνά δυστυχία και εξαθλίωση.

Ο αγώνας για το μεροκάματο, ο αγώνας για τα δικαιώματα στην υγεία, στην στέγη , στην τροφή, είναι πια αγώνας για την καθολική χειραφέτηση των εργαζόμενων από την καπιταλιστική εξουσία. Μόνο μέσα από αυτή την οπτική, και μόνο με μια πολιτική πρακτική που θα προτάσσει το όλο, την συνολική ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και οικονομικής τάξης, θα καταστεί εφικτή έστω και μια μικρή νίκη για τους εργαζόμενους. 

Η ανάστροφη πρακτική οδηγεί νομοτελειακά στην συσσώρευση επιμέρους ηττών, που θα οδηγήσουν και οδηγούν στην ολοσχερή κοινωνική, οικονομική και ιδεολογική υποταγή του κόσμου της εργασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.