Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



22 Ιουλίου 2014

Ο Γιουνάν "έφυγε" στο κατώφλι, του "φθηνού" εναλλακτισμού

 
 
  
 
 
Ο Γιουνάν, ήταν ένας νέος άνθρωπος απο την Συρία. Πέθανε πριν λίγες ημέρες. Κάπου στο Κουκάκι. Κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της περιοχής, που έχει μετατραπεί σε hot spot της εναλλακτικής διασκέδασης.

Ζούσε σε ένα παράπηγμα. Τον συναντούσες συνήθως στα σκαλιά του μετρό στο Φιξ, να ζητάει λίγα χρήματα, χωρίς να μιλά, με βλέμμα χαμένο. Υπό την επήρεια του Shisa. Πρόκειται για το ναρκωτικό των φτωχών, που μπορεί να παρασκευαστεί ακόμη και απο υγρά μπαταρίας και κοστίζει ελάχιστα, ώστε να είναι προσβάσιμο στους απόκληρους αυτού του γυαλιστερού κόσμου.

Στις "καλές του στιγμές" ο Γιουνάν, περπατούσε στον πεζόδρομο στο Κουκάκι, και ζητούσε λίγα χρήματα, πάντα με απίστευτη συστολή και διακριτικότητα. Άλλοτε κάταφερνε να συγκινήσει κάποιους και άλλοτε όχι. Φθηνό ποτό, φθηνό φαγητό, και μια επίφαση εναλλακτικής κουλτούρας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για δυσάρεστες σκέψεις.

Άλλωστε το σύστημα προνοεί για όλα. Είσαι άνεργος ; Δεν έχεις παρά λίγα ευρώ διαθέσιμα ; Ζώνες φθηνής διασκέδασης για τους φτωχούς. Ζώνες "εναλλακτικής ελευθερίας", για να λησμονήσεις ότι βαδίζεις ως σκιά, στο περιθώριο της ζωής.

Στο ίδιο περιθώριο που έσερνε αργά τα βήματά του, και ο Γιουνάν. Με μόνη διαφορά ότι εκείνος, δεν είχε ούτε τα λίγα ευρώ που χρειάζονται, για να δηλώσει συμμετοχή στο φθηνό και ξέφρενο πανηγύρι του φτωχού εναλλακτισμού.

Φτωχού απο όνειρα, φτωχού απο συλλογική δράση και αγώνες, φτωχού απο ιδανικά για ένα κόσμο μελλοντικό, που οι Γιουνάν του παρόντα κόσμου, θα είναι στο επίκεντρο της ζωής.

Πολλές φορές οι φίλοι μου, μου έλεγαν να μην δίνω χρήματα στον Γιουνάν. Ότι με αυτό τον τρόπο τον οδηγώ πιο βαθειά στην άβυσσο των ναρκωτικών. Μου έλεγαν τι δεν πρέπει να κάνω. Δεν μου είπαν ποτέ όμως τι θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω ουσιαστικά τον Γιουνάν.

Ποτέ δεν έκανα κάτι ουσιαστικό, όπως ορθά-κοφτά παρατήρησε μια φίλη. Ίσως τελικά ανέβαλλα τον θάνατο απο την πείνα, και συνέβαλλα στο θάνατο απο το ναρκωτικό των φτωχών.

Αυτό σκεφτόμουν ένα βράδυ πρόσφατα, που ως συμμέτοχος στο εναλλακτικό διασκεδαστήριο, μάθαινα ότι ο Γιουνάν, "έφυγε" λίγα μέτρα από εκεί που εγώ "ελεύθερα" απολάμβανα το φθηνό ποτό μου.

Καλό ταξίδι Γιουνάν, και συμπάθα με που στάθηκα λίγος...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.