Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.19 Απριλίου 2015

Μισθοφόροι της ήττας τους // γράφει ο Χρήστος Μιάμης // 
Ανάπτυξη με κάθε κόστος. Εργασία με κάθε κόστος. Αρκεί να βγαίνει το μεροκάματο και να διαιωνίζεται εις το διηνεκές ο φαύλος κύκλος της εργασιακής ανασφάλειας, της οικονομικής εκμετάλλευσης, της καταρράκωσης της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων, που ως επαίτες εκλιπαρούν ένα κομμάτι ψωμί. Ακόμη και αν αυτό είναι ποτισμένο, με τα συστατικά που συνιστούν τους όρους εξαθλίωσης του κόσμου της εργασίας ως ιστορικού υποκειμένου, με ιδιαίτερα συμφέροντα , ανάγκες και επιδιώξεις.

Πριν από λίγες ημέρες εργαζόμενοι και οπαδοί,της Eldorado Gold, διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας υπέρ του δικαιώματος της συγκεκριμένης εταιρείας να συνεχίζει απρόσκοπτα να απομυζά τους φυσικούς πόρους της περιοχής των Σκουριών , στην Χαλκιδική, ώστε να βγαίνει και ένα μεροκάματο για τους εργαζόμενους, για να είναι σε θέση να χρηματοδοτούν με μια σχετική κανονικότητα τους όρους της εξαθλίωσης τους. Στον σύγχρονο καπιταλισμό ο εργάτης όχι μόνο αποξενώνεται από το προϊόν της εργασίας του, αλλά επιπλέον μετατρέπεται σε πειθήνιο μισθοφόρο των συμφερόντων του εργοδότη του, ενώ συμφιλιώνεται με ένα καθεστώς κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπου η αμοιβή του, φτάνει οριακά για τα έξοδα της κηδείας του.

Η οικονομία αναγορεύεται σε καθολικά αποδεκτή αυτοαναφορικότητα, αποκομμένη από την κοινωνία, την πολιτική, την ιδεολογία, τον πολιτισμό, την ίδια την φύση. Η ανάπτυξη -που στα πλαίσια του καπιταλισμού- πραγματώνεται διαλύοντας φύση και εργασία, γίνεται ο κοινός τόπος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, συνιστώντας μια ανορθόδοξη ιστορική συμπόρευση μεταξύ εκμεταλλευτή και εκμεταλλευομένου. Η οικονομική ανάπτυξη για το κεφάλαιο, συνοψίζεται διαχρονικά σε δύο κυρίαρχα εξαγόμενα. Στην ολοσχερή καταστροφή των φυσικών πόρων, και στον εκμαυλισμό του κόσμου της εργασίας σε συμμέτοχου στην δόμηση των όρων της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ευθανασίας του.
 

αναδημοσίευση από http://praxisreview.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.