Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



30 Απριλίου 2015

"Ποιές είναι οι ρίζες της Πρωτομαγιάς;" της Ρόζας Λούξεμπουργκ// μετάφραση- σχόλιο Βαγγέλης Ζέρβας


MayDay


Το κείμενο «Ποιες είναι οι ρίζες της Πρωτομαγιάς;» της Ρ. Λούξεμπουργκ δημοσιεύτηκε, στα πολωνικά, στην Sprawa Robotnicza το 1894. Η SprawaRobotnicza(Εργατική υπόθεση) ήταν το δημοσιογραφικό όργανο του νεοσύστατου τότε Σοσιαλιστικού Πολωνικού κόμματος. Ο ιδρυτής της ήταν ο Λέο Γιόγκισες, αργότερα ιδρυτικό μέλος της ένωσης των σπαρτακιστών και του κομμουνιστικού κόμματος Γερμανίας. Ο Γιόγκισες συνελήφθη στις 10 Μαρτίου 1919 στο Βερολίνο και δολοφονήθηκε αμέσως αφού είχε συγκεντρώσει και δημοσιεύσει στοιχεία για την δολοφονία της Ρόζας και του Λήμπκνεχτ που είχε γίνει δύο μήνες πριν. Συντάκτης της εφημερίδας ήταν ο Άντολφ Βάρσκι, αργότερα μέλος του πολιτικού γραφείου του κομμουνιστικού κόμματος Πολωνίας. Ο Βάρσκι, που ήταν αντίθετος με τις πολιτικές του Στάλιν στην κομμουνιστική διεθνή, εκτελέστηκε στην Σοβιετική Ένωση το 1937. Αποκαταστάθηκε το 1956. Η Λούξεμπουργκ, που το 1893 που ιδρύθηκε η εφημερίδα ήταν 23 χρονών, (και ο Γιόγκισες 26 και ο Βάρσκι 25) ήταν η καρδιά της εφημερίδας.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα ήταν φυσικά παράνομο εκείνη την εποχή. Η δημιουργία του ήταν το αποτέλεσμα της συγχώνευσης εργατικών οργανώσεων και σοσιαλιστικών ομάδων, που ενώθηκαν μετά την σφαγή δεκάδων εργατών και τον τραυματισμό εκατοντάδων στις μεγάλες απεργίες της 1η Μαΐου του 1892 στην Πολωνία. Η Sprawa Robotnicza ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 1893 και έκλεισε το 1896 κάτω από το βάρος των συνεχών διώξεων και της καταστολής. Πολύ σύντομα βέβαια το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα στην Πολωνία ανασυγκροτήθηκε σε νέες οργανώσεις.
Η μετάφραση του κειμένου έγινε από την αγγλική έκδοση που υπάρχει στο MarxistsInternetArchive.
(Σ.τ.μ)


Ποιες είναι οι ρίζες της πρωτομαγιάς;
Η ιδέα της αξιοποίησης μιας προλεταριακής αργίας ως μέσο για την ικανοποίηση του αιτήματος για οκτάωρη εργάσιμη μέρα γεννήθηκε πρώτα στην Αυστραλία. Το 1856 οι εργαζόμενοι εκεί αποφάσισαν να οργανώσουν μια μέρα χωρίς δουλειά, με συναντήσεις και εορτασμούς για το αίτημα των οκτώ εργάσιμων ωρών. Η μέρα των εορτασμών ήταν η 21η Απριλίου. Στην αρχή οι εργαζόμενοι στην Αυστραλία σκόπευαν να πραγματοποιήσουν αυτές τις εκδηλώσεις μόνο για το έτος 1856. Ωστόσο οι πανηγυρικές και εορταστικές εκδηλώσεις έκαναν μεγάλη εντύπωση και έδωσαν πνοή και έμπνευση για νέες μορφές αγώνα. Έτσι αποφασίστηκε ο εορτασμός να οργανώνεται κάθε χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.