Το κείμενο δημοσεύτηκε στο τεύχος 5 της επιθεώρησης Praxis (Μάης-Αύγουστος 2014)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία καμία ιμπεριαλιστική ένωση, ούτε φυσικά η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να αποφύγει, την εποχή που όλες οι αυταπάτες για τον φιλολαϊκό χαρακτήρα της Ε.Ε. καταρρέουν και διάφοροι απολογητές του συστήματος προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστεί η Ε.Ε. προς το φιλολαϊκότερο, την στιγμή που κάποιοι οπορτουνιστές δημοσιολόγοι ποντάρουν στην μνήμη χρυσόψαρου και αγιοποιούν τον Ντε Γκωλ και λοιπούς ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ας υπενθυμίσουμε κι ας θυμηθούμε ότι το ζήτημα της ενώσεως των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών χωρών είχε απασχολήσει το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Ο αναγνώστης μπορεί να βρει απαντήσεις για τη λενινιστική αντίληψη αναφορικά με ζητήματα όπως η στάση απέναντι στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ζήτημα της σύγκλισης των κρατικών οικονομιών και συνάμα της ανισόμετρης ανάπτυξης, η δυνατότητα επανάστασης και σοσιαλισμού σε μία χώρα, η οικονομική πλευρά του ιμπεριαλισμού και η οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.
Η λενινιστική αντίληψη δικαιώθηκε πολύπλευρα, μερικές δεκαετίες αργότερα και από το γεγονός ότι η ίδρυση και στερέωση της Ε.Ο.Κ., προγόνου της Ε.Ε., την δεκαετία του ’50, δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στην Σοβιετική Ένωση και για να «πνίξει το σοσιαλισμό στην Ευρώπη», αλλά και για να ισχυροποιήσει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, στον παγκόσμιο ανταγωνισμό τους με τα αντίστοιχα αμερικάνικα, ιαπωνικά, πλέον κινέζικα, ινδικά κλπ στο μοίρασμα των αγορών κλπ, έτσι ώστε αυτά «να περιφρούρησουν τα λάφυρά τους». Σύμφωνα με τον Λένιν, σε καπιταλιστικές συνθήκες οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι είτε απραγματοποίητες, είτε αντιδραστικές. Αποδεικνύοντας ότι η ένωση αυτή θα σήμαινε μια συμφωνία για το μοίρασμα της λείας, και βασιζόμενος στο νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης, ο Λένιν τονίζει ότι «το μοίρασμα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, παρά «σύμφωνα με τη δύναμη», η οποία μάλιστα αλλάζει με την πορεία της οικονομικής εξέλιξης και επισημαίνει εύστοχα ότι «στις συνθήκες του καπιταλισμού, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλα μέσα για την αποκατάσταση από καιρό σε καιρό της παραβιασμένης ισορροπίας, εκτός από τις κρίσεις στη βιομηχανία και τους πολέμους στην πολιτική».Ο Β. Ι. Λένιν, επίσης, επισημαίνει επίσης ότι η χρήση του εν λόγωσυνθήματοςθα μπορούσε να προκαλέσει τη λαθεμένη ερμηνεία ότι είναι αδύνατη η νίκη του σοσιαλισμού σε μια μόνη χώρα, τη λαθεμένη ερμηνεία για τη στάση αυτής της χώρας απέναντι στις υπόλοιπες.
Στο παρόν τεύχος αναδημοσιεύουμε όλο το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σοτσιαλντεμοκράτ», αρ. φύλλου 44, στις 23 Αυγούστου του 1915, και τιτλοφορείται «ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» (Ι.Β. Λένιν, «Απαντά», 5η έκδοση, «Σ.Ε.», τόμος 26, σελίδες 359-363)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.
2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια
3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.