Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



10 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα, για να μιλήσει η κοινωνία, για να σιωπήσει η “δημοκρατία” των media // γράφει ο Χρήστος Μιάμης //





Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Η αστική δημοκρατία ωστόσο στην Ελλάδα, είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Δεδομένου, ότι υφίσταται πλήρης απορρύθμιση των βασικών λειτουργιών του αστικού κοινοβουλευτισμού, καθώς η εκλεγμένη βουλή της χώρας δεν μπορεί να ασκήσει νομοθετική εξουσία, ενώ ταυτόχρονα στην εκλεγμένη κυβέρνηση έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα να ασκεί εκτελεστικό έργο.

Εάν επρόκειτο για την πρότερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ένα τέτοιο γεγονός δεν θα αποτελούσε παρέκκλιση από την κανονικότητα. Ωστόσο για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει τον εαυτό της ως την αριστερή απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό, και ως την δημοκρατική απάντηση απέναντι στην ασυδοσία των αγορών, η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί με γεωμετρική πρόοδο, στον ραγδαίο εκφυλισμό της ιστορικής διαδρομής της αριστεράς όπως και στην αποκαθήλωση του όποιου αριστερού συμβολισμού έχει απομείνει ανέγγιχτος, από τον εσμό της σοσιαλδημοκρατίας.

Αποτελεί εκκωφαντική ένδειξη του ταξικού χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας, η απαγόρευση από μέρους των καπιταλιστικών ελίτ -που ταυτίζονται με τους περιβόητους δανειστές- στην ελληνική κυβέρνηση, να ασκήσει κάθε είδους νομοθετικό ή εκτελεστικό έργο εάν δεν υφίσταται η έγκρισή τους. Ταυτόχρονα το κοινό μέτωπο ευρωπαϊκών και αμερικανικών ελίτ, σε μια αναμενόμενη επίδειξη συνοχής και ισχύος, κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση ότι αποτελεί μονόδρομο η ολοκληρωτική υποταγή στο νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο πολιτικής και οικονομίας. Η νωθρή αντίδραση της κυβέρνησης, καταδεικνύει πολιτικό εγκλωβισμό και προσχώρηση στον βασικό νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό, με κάποιες ήσσονος σημασίας αντιστάσεις, που δεν μεταλλάσσουν ούτε στο ελάχιστο, τις πυρηνικές πλευρές της οικονομικής πολιτικής, που έχει ήδη αποδεχθεί.

Απέναντι στην διαμορφωθείσα κατάσταση, το μόνο αριστερό και αντικαπιταλιστικό αίτημα, που πειθαρχεί σε μια πρωταρχική θεώρηση δημοκρατικής νομιμοποίησης, είναι η άμεση διενέργεια δημοψηφίσματος. Με την πλευρά της κυβέρνησης να παίρνει σαφή θέση, ενημερώνοντας πλήρως της κοινωνία για το ακριβές περιεχόμενο των προτάσεων των δανειστών, και για τις συγκεκριμένες συνέπειες που η αποδοχή ή μη αυτών των προτάσεων, θα σημάνει για τους εργαζόμενους και για τον ελληνικό λαό. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει αν θα χρεοκοπήσει αποδεχόμενος το όλο του νεοφιλελεύθερου οικονομικού και πολιτικού μοντέλου που προτείνεται, ή θα επιλέξει την μετωπική σύγκρουση με την καπιταλιστική ευρωπαϊκή και ελληνική κουστωδία των ελίτ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών, κοινωνικοποίηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
 

1 σχόλια:

  • TRASH says:
    10 Ιουνίου 2015 στις 11:31 π.μ.

    "η απαγόρευση από μέρους των καπιταλιστικών ελίτ -που ταυτίζονται με τους περιβόητους δανειστές- στην ελληνική κυβέρνηση, να ασκήσει κάθε είδους νομοθετικό ή εκτελεστικό έργο εάν δεν υφίσταται η έγκρισή τους. "
    ...
    "Η νωθρή αντίδραση της κυβέρνησης, καταδεικνύει πολιτικό εγκλωβισμό ..."

    Νομίζω πως εδώ λέγονται πράγματα που είναι εντελώς λάθος.
    Στην κυβέρνηση βρίσκεται σαν βάση ένα κόμμα, που κατατάσεται στα λεγόμενα "ευρωλάγνα", ήδη από την γέννηση του ως "ΚΚΕ εσωτερικού" το 1968.
    Πρόλαβε μάλιστα ως τέτοιο να συνυπογράψει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 (μαζί με την ΝΔ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ είχαν καταψηφίσει), την Συνθήκη του Μάαστριχτ (που προέβλεπε όσα εφαρμόζονται "βίαια" με τα μνημόνια σήμερα) ως ΣΥΝ, και πρόλαβε να δηλώσει προεκλογικά μέσω του σημερινού πρωθυπουργού πως "ανήκουμε στην δύση, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ) και πως "δεν είμαστε τρελλοί να βγούμε από το ευρώ".

    Δεν ήξεραν λοιπόν σε τι ακριβώς δεσμεύονταν από τα παραπάνω;
    Μια χαρά ήξεραν.
    Το "δεν τους αφήνουν" τάχα να νομοθετήσουν, είναι μια πολύ φτηνή δικαιολογία για να αποκρύψουν πως τα μέτρα ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι μονόδρομος και για τους ίδιους τους κυβενρώντες. Το ήξεραν πως θα διαχειριστούν τον καπιταλισμό σε περίοδο κρίσης και όχι ανάπτυξης που θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία για μια στοιχειώση σοσιαλσημοκρατική πολιτική.
    Το ήξεραν ανέλαβαν την "βρωμοδουλειά" συνειδητότατα.
    "Εμείς δεν φοβόμαστε να λερώσουμε τα χέρια μας" καυχιώνταν (και από πάνω) προεκλογικά.

    -Οπότε σε τι ακριβώς "αντιδρά" η κυβέρνηση, και μάλιστα "υποτονικά";

    Κάτι εδώ δεν βγάζει νόημα...

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.