Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



14 Δεκεμβρίου 2015

Απλά μαθήματα εξημέρωσης



Η αγωνία του Α. Τσίπρα να παράξει θεωρητικό και πολιτικό λόγο καθίσταται εμφανής στο πρόσφατο άρθρο του στην ΕφΣυν , όπου με μάλλον ατυχή και αδέξιο τρόπο, αποπειράται να σκιαγραφήσει ένα πολιτικό και θεωρητικό πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή “αριστερά της ευθύνης”. Μια επιδίωξη που δεν επιτυγχάνεται, λόγω έκδηλων πολιτικών και θεωρητικών ανεπαρκειών, ωστόσο πρέπει να του πιστωθεί ότι, -στο συγκεκριμένο άρθρο- παρέχεται ένας πλήρης οδηγός εξημέρωσης της πρώην “αντιμνημονιακής αριστεράς”, σε θλιβερή νεοφιλελεύθερη απολογητική, του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.

“Η αριστερά που μάχεται κατά της λιτότητας δεν είναι εχθρός της Ευρώπης”, όπως ορθά εκτιμά ο Α. Τσίπρας, καθώς αυτή η αριστερά την οποία επικαλείται, είναι εχθρός των δικαιωμάτων, των αναγκών και των προσδοκιών των λαών της Ευρώπης, συμπράττοντας με τις διαχρονικές νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές ελίτ, για την τελική και οριστική αποψίλωση κάθε ψήγματος κράτους πρόνοιας, κάθε ανάμνησης κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Η Ευρώπη που υπερασπίζεται ο Α. Τσίπρας, είναι η Ευρώπη που κατασκεύασε το μοντέλο αριστεράς που ο ίδιος εκπροσωπεί, ώστε να μην διαταραχθεί η απρόσκοπτη ηγεμονία της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής κανονικότητας.

Αποτελεί τραγικό και ταυτόχρονα ιλαρό σημείο των καιρών, πολιτικά μορφώματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το πολιτικό προσωπικό που τα στελεχώνει , να εμφανίζονται ως οι θεματοφύλακες της αριστερής κοινωνικής προοπτικής, με το εκκωφαντικά συστημικό, όπως και πεπερασμένο όριο της πολιτικής τους πρότασης, να συστήνεται ως ο τελικός ορίζοντας του σύγχρονου αριστερού κοινωνικό-πολιτικού προτάγματος.



Πηγή : # marxism

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.