Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



02 Ιουνίου 2012

Αρνητικά επιτόκια για τη Γερμανία, σε νέο ρεκόρ ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ισπανίας






Σε αρνητικά επίπεδα υποχώρησε για πρώτη φορά την Παρασκευή η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων εν μέσω κλίματος έντονης αποστροφής κινδύνου μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας ότι το μέλλον της ευρωζώνης θα παιχτεί σε Ισπανία και Ιταλία.

Ειδικότερα, τα διετή γερμανικά ομόλογα κατέγραψαν σήμερα για πρώτη φορά αρνητική απόδοση στο -0,02%.
Το κλίμα ακραίας αβεβαιότητας που επικρατεί στην ευρωζώνη έστρεψε για άλλη μια μέρα τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια οδηγώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα, με το επιτόκιο του 10ετούς αυστριακού, ολλανδικού και γαλλικού ομολόγου να υποχωρεί σε νέα χαμηλά ρεκόρ.

«Ήταν θέμα χρόνου δεδομένης της αβεβαιότητας και των πιέσεων που επικρατούν στην ευρωζώνη να δούμε αρνητικά επιτόκια», σχολίασε ο Nobert Aul, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Royal Bank of Canada ενώ πρόσθεσε «αν η απόδοση των δεκαετών ομολόγων υποχωρήσει στο 1% τότε όλες οι αποδόσεις για τους τίτλους τριετούς διάρκειας και κάτω θα είναι πιθανότατα αρνητικές».

Νέο ρεκόρ για το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ισπανίας

Την ίδια ώρα, ανοδικά συνεχίζει να κινείται το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών της Ισπανίας οδηγώντας σε νέο ιστορικό υψηλό τα πενταετή CDS της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα CDS της Ισπανίας καταγράφουν σήμερα άνοδο τας τάξης των 13 μ.β. διαμορφούμενα στις 610 μ.β.
Ηπιότερες και μικτές μεταβολές σημειώνουν τα spreads του ευρωπαϊκού Νότου με το Ισπανικό να ενισχύεται στις 546 μ.β. (+3,5 μ.β.), και το ιταλικό να υποχωρεί στις 473 μ.β. (-3,20 μ.β.). Πτώση 13 μ.β. στις 2.956 μ.β. καταγράφει το ελληνικό spread, ενώ αμετάβλητο στις 623 μ.β. παραμένει το ιρλανδικό. Στις 1.087 μ.β. το πορτογαλικό.

Ισπανία: Φυγή κεφαλαίων €97 δισ. το α΄ τρίμηνο

Συνολικά κεφάλαια ύψους 97 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ, έφυγαν από την Ισπανία το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δημοσίευμα των Financial Times, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις αναλυτών που κάνουν λόγο για πωλήσεις ισπανικών assets από τους ξένους επενδυτές τη στιγμή που οι τράπεζες της χώρας αυξάνουν τις αγορές εγχώριων ομολόγων εκμεταλλευόμενες τη αυξημένη ρευστότητά τους έπειτα από την παροχή των τριετών δανείων (LTROs) από την ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi άσκησε κριτική στην κεντρική τράπεζα της χώρας κατηγορώντας την για υποεκτίμηση το κόστους διάσωσης της Bankia. «Υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση, έπειτα μία δεύτερη, μία τρίτη, μία τέταρτη. Είναι οχ ειρότερος τρόπος για ενεργείς. Όλοι καταλήγουν να κάνουν τη σωστή κίνηση αλλά με το υψηλότερο κόστος,» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Draghi το μάθημα από την Bankia είναι πως η επόπτευση των τραπεζών που είναι αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης πρέπει να είναι αρμοδιότητα μία κεντροποιημένης αρχής και όχι των εθνικών αρχών.

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Το μέλλον της ευρωζώνης θα παιχτεί σε Ισπανία και Ιταλία

Το μέλλον της Ευρωζώνης θα παιχτεί τις προσεχείς εβδομάδες στην Ιταλία και την Ισπανία προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, βλέποντας τη φυγή κεφαλαίων να φτάνει σε επίπεδα-ρεκόρ στη χώρα του.

«Δεν ξέρω εάν είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά βρισκόμαστε σε μία πολύ, πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνεδρίου στην πόλη Sitges της Ισπανίας. Η Ισπανία και η Ιταλία είναι τα μέρη που «δίνεται η μάχη για το ευρώ», είπε.

Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε πως προετοιμάζει σχέδιο διάσωσης για την Ισπανία, ημέρα που ανακοινώθηκαν καθαρές εκροές κεφαλαίων 66,2 δισ. ευρώ από τη χώρα το Μάρτιο.

Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς διαμορφώνεται στις 6,54 μονάδες στη Μαδρίτη, κοντά στο υψηλό 6,78 από τη δημιουργία της Ευρωζώνης που καταγράφηκε στις 17 Νοεμβρίου.

Πηγή : Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.