Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.02 Ιουνίου 2012

Ρωτήστε και τον Κρούγκμαν :Το Μάαστριχτ η αιτία της κρίσης!
του Γιώργου Σαρρή

Τα δύο χρόνια που πέρασαν ήταν η χρυσή εποχή των οικονομολόγων. Τους γνωρίσαμε σχεδόν όλους, όσους είχαν κατι να πουν, από τους πραγματικούς οικονομολόγους μέχρι τους στημενους από τα διάφορα κέντρα και παράκεντρα που τους είχαν παρκάρει στα κανάλια για να παίζουν το ρόλο είτε του μπαμπούλα είτε της "φωνής της λογικής".
 
Καποιοι απ' αυτούς πάντως είχαν θεωρηθεί κάτι σαν μπούσουλας λόγω του διεθνούς κύρους και του ονόματός τους. Τόσο που να τους επικαλούνται κατά καιρούς ανάλογα με το τί δήλωναν όλοι, κι όταν λέμε όλοι εννούμε όλοι πλην...Λακεδαιμονίων, δηλαδή των γνωστών ενοχλητικων με τις κόκκινες σημαίες και τα σφυροδρέπανα.
 
Ενας απ' αυτούς είναι ο αξιότιμος κύριος Πωλ Κρούγκμαν που είναι αλήθεια ότι ασχολήθηκε αρκετά με την κρίση στην Ελλάδα εκπέμποντας συνήθως θετικά "μηνυματα και συναισθήματα" πρός τους αναξιοπαθούντες Έλληνες.
 
Χθες ο Κρούγκμαν έκανε και παλι δηλώσεις που ειχαν να κάνουν με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ προβλέποντας οτι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ στην Ευρωζωνη. Ειναι μια άποψη που ακούγεται από πολλές πλευρές και που είναι σίγουρα σεβαστή. Ομως αυτή τη φορά ο Κρούγκμαν είπε και κάτι άλλο που δεν το έχουμε ξανακούσει από στόματα συστημικών οικονομολόγων και που ήταν μάλλον μια έκρηξη επιστημονικης ειλικρίνειας.
Ειπε λοιπόν ο Κρούγκμαν οτι η κρίση αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που υπογράφηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ! Ναι ο Κρούγκμαν το είπε και μάλλον δεν τον έχει στρατολογήσει το ΚΚΕ ούτε τον πληρώνει ο Περισσός μέσω των διεθνών δικτύων του.
 
Να η ακριβής δήλωσή του στην ερώτηση:

- Ποιος είναι υπεύθυνος για την κρίση στην ευρωζώνη;
 
«Νομίζω πως η ζαριά κρίθηκε και η μοίρα προδιαγράφηκε από τη στιγμή που υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, που άνοιξε τον δρόμο για την θέσπιση του ενιαίου νομίσματος. Είναι κάτι που το ήθελε όλη η ευρωπαϊκή ελίτ. Ούτε ένας δεν βρέθηκε να πει: "Ας πάμε ολοταχώς να κάνουμε κάτι άλλο". Ισως μάλιστα το προπατορικό αμάρτημα του ευρώ να πηγαίνει 60 χρόνια πίσω, στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, το 1952. Μάλλον είναι κάτι που αναπόφευκτα θα συνέβαινε». 

Όλοι αυτοί που τον δημοσίευαν και τον επικαλούνταν  ξανα και ξανά νομίζω πως είναι δίκαιο  αυτή τη δήλωση να την αναρτήσουν στην κεντρική τους σελίδα με έντονα γράμματα και να σκεφτούν και πάλι μήπως αυτό το πεισματάρικο το ΚΚΕ έχει δίκιο που φωνάζει από το '92; Μήπως;

Χθες επίσης ο Όλι Ρεν, ο γνωστός μας Ολι ο καλός μας φίλος με τη ρομποτική φωνή, δήλωσε πως  η ΕΕ πρεπει να πάρει μέτρα που να οδηγούν γρήγορα σε μια "βαθύτερη ολοκλήρωση", όπως γράφει χαρακτηριστικά η "Καθημερινη", αλλιώς η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση.
Οπως έχουμε αναλύσει και εδώ, η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ακριβώς αυτό. Η συνθήκη για την βαθύτερη Ευρωπαική ολοκλήρωση, δηλαδή το δυνάμωμα του μεγάλου ευρωπαικού κεφαλαίου μέσω ενός πλαισίου που φυσικά δεν μπορεί παρά να στρέφεται εναντίον των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους, όπως βλέπουμε στην κρίση που ζούμε και νοιώθουμε με τραγικό τρόπο πάνω στο πετσί μας.

Αυτοί που ονειρεύονται λοιπόν μια ΕΕ που έχει στόχο "την ευημερία των λαών" ας σταματήσουν να μας δουλεύουν παρακαλώ. Η ΕΕ δεν είναι κάποιος ουδέτερος θεσμός ανάμεσα στους εργαζόμενους και το Ευρωπαικό κεφάλαιο. Ειναι ένας καπιταλιστικός θεσμός που υλοποιεί "αυτό  που θέλει η ευρωπαική ελίτ" όπως λέει κι ο Κρούγκμαν.
Εφτασε η ώρα λοιπόν να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε. Με τις ελίτ ή με τους εργαζόμενους;
Με την ΕΕ η με τους λαούς; Γιατί και με τα 2 απλά δεν γίνεται.

Ρωτηστε και τον Κρούγκμαν.

*η γελοιογραφία είναι του Κ.Γρηγοριάδη


Πηγή  Redfly Planet

1 σχόλια:

  • Ανώνυμος says:
    2 Ιουνίου 2012 - 9:29 μ.μ.

    Καμία σχέση με ειλικρίνεια. Ο Κρούγκμαν συνδέει το Μάαστριχ απλά με το ευρώ και την ευρωζώνη και όλη την ευρωπαϊκή ένωση και όχι με το διεθνές σύστημα και τις 4 ελευθερίες που θέσπισε το Μάαστριχ. Μεγάλος απατεώνας το άτομο. Ό,τι τον βολεύει ανάλογα με τα κέντρα που εξυπηρετεί κάθε στιγμή. Τώρα η παράσταση της ημέρας του καραγκιόζη είναι το "κακό ευρώ".

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.