Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.14 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση της Tαξικής Eνότητας για τις εκλογές του σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών, Φαρμακευτικών και Συναφών ΕπαγγελμάτωνOι εκλογές του σωματείου μας πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες νέου γύρου επίθεσης στους εργαζόμενους του κλάδου που αντιμετωπίζουν την κατάργηση στην πράξη της συλλογικής σύμβασης (που η εργοδοτική ένωση του ΣΦΕΕ αρνείται να υπογράψει), νέο κύμα απολύσεων που συνεχίστηκε ακόμα και τις μέρες των εκλογών (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ASTRA όπου οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν όλοι σε ένα ξενοδοχείο και απολύονταν ανά ομάδες), την επερχόμενη κατάρρευση και λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, ένταση του αυταρχισμού στους χώρους εργασίας (με τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας). Την ίδια στιγμή η αδυναμία απάντησης σε αυτήν την επίθεση κάνει περισσότερο από ποτέ αισθητή την βαθιά κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο (όπως και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα), αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός εργατικού κινήματος χωρίς εργάτες, στο οποίο κυριάρχησε ο συντεχνιασμός και ο εργοδοτικός και γραφειοκρατικός συνδικαλισμός και τα σωματεία φαντάσματα που δεν υπάρχουν στους χώρους δουλειάς και ανασταίνονται στις εκλογικές αρχαιρεσίες.


Οι πρόσφατες εκλογές στο σωματείο που έγιναν στις 12-16 Δεκεμβρίου ήταν τρανταχτό παράδειγμα της δράσης και της λογικής όλων αυτών των μηχανισμών. Είχαν μεγάλη άνοδο της συμμετοχής. Το εκλογικό σώμα αυξήθηκε πάνω από το ένα τρίτο (στις εκλογές είχαν ψηφίσει περίπου 300 συνάδελφοι και τώρα ψήφισαν 460). Όμως αυτή η άνοδος δεν έχει σχέση με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς ούτε με την δράση του σωματείου. Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές είχε πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση που κατέληξε με 20 συναδέλφους!, ενώ την ώρα που γινόντουσαν δεκάδες απολύσεις, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η διοίκηση του σωματείου δεν κάλεσε ούτε σε απεργία, ούτε σε στάση εργασίας, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση αλλά περιορίστηκε σε μια απλή ανακοίνωση. Το κατά πόσο η διοίκηση του σωματείου ενδιαφερόταν για την συμμετοχή των νέων συναδέλφων φάνηκε και από την προσπάθεια να θεσπιστεί χαράτσι 30 (!!!) ευρώ για όποιον νέο συνάδελφο γραφόταν στον σωματείο, δηλαδή….προκαταβολική συνδρομή για 10 μήνες!. Δεν χρειάζεται να αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει αυτό στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες. Όταν μάλιστα τέθηκε το θέμα για ψηφοφορία στην γενική συνέλευση η διοίκηση απάντησε ότι είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, αρνήθηκε να το θέσει καν σε ψηφοφορία, και αποχώρησε διαλύοντας και την διαδικασία.


Η πλειοψηφία της διοίκησης στο σωματείο που αποτελείται και από πρώην μέλη και στελέχη της ΠΑΣΚΕ, (και νυν του ΣΥΡΙΖΑ), βλέποντας ότι παρά τα χαράτσια και τα κόλπα δεν είναι δυνατό να αποτραπεί η μαζική αποδοκιμασία στις εκλογές ούτε η κάθοδος ενός νέου ταξικού ψηφοδελτίου, κινητοποίησε κάθε μηχανισμό που μπορούσε κανείς να φανταστεί; Ξαφνικά, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές και αφού είχε γίνει και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση, εμφανίστηκε ένα νέο ψηφοδέλτιο-διάσπαση της πλειοψηφίας το οποίο παρουσιάστηκε ως νέο, ενωτικό και ανεξάρτητο, χωρίς καμία αιτιολογία για την ξαφνική διάσπαση. Την δεύτερη μέρα των εκλογών όλοι οι υπάλληλοι του ΤΕΑΥΦΕ (στην διοίκηση του οποίου βρίσκονται νυν και πρώην συνδικαλιστές της πλειοψηφίας) βαφτίστηκαν…φαρμακουπάλληλοι και ξεκίνησε μαζικά η εγγραφή τους στο σωματείο, με αποτέλεσμα ακόμα και οι εργαζόμενοι της φύλαξης του κτιρίου να εγγραφούν στο σωματείο και να ψηφίσουν για τις αρχαιρεσίες του. Όλα αυτά συμπληρώθηκαν από την απαράδεκτη πρακτική της εμπλοκής εργοδοτικών μηχανισμών στις διαδικασίες του σωματείου, με την κάθοδο ολόκληρων εταιρειών την τελευταία μέρα των εκλογών.

Σε αυτές τις συνθήκες, η παρέμβαση και παρουσία της ταξικής ενότητας κατάφερε να πάρει το 8% των ψήφων-χάνοντας τη έδρα στην διοίκηση για μερικές ψήφους-, και να εκλέξει και τέσσερεις αντιπροσώπους για το επερχόμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας που θα γίνει τέλος Γενάρη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η παρέμβαση της ταξικής ενότητας κινήθηκε-για πρώτη φορά στην ιστορία του σωματείου με τέτοια μαζικότητα- σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που κυριαρχούσε μέχρι τώρα στο σωματείο. Μια κατεύθυνση που έδινε βάρος στον εργατικό-ταξικό χαρακτήρα της παρέμβασης στον κλάδο, κόντρα στις συντεχνιακές λογικές της διάσπασης που περιόριζαν την παρέμβαση στην μία η την άλλη ειδικότητα. Μια κατεύθυνση που υλοποίησε στην πράξη την αντίληψη για την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων στο φάρμακο, παρεμβαίνοντας και στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο με εργαζόμενους από διαφορετικές ειδικότητες, ανεξάρτητο από εργοδοτικούς μηχανισμούς. Η παρέμβαση της ταξικής ενότητας έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος, κόντρα στον εργοδοτικό-εταιρικό συνδικαλισμό και τις πολύχρωμες παραλλαγές του.


Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι και η πιο σημαντική παρακαταθήκη για τις μάχες που είναι μπροστά μας, για τον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, τους νέους γύρους απολύσεων στον κλάδο του φαρμάκου, τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, τις μειώσεις στους μισθούς. Σε αυτόν τον αγώνα η ταξική ενότητα θα παρέμβει με όλες της τις δυνάμεις, απευθύνοντας κάλεσμα για κοινή δράση σε όλες τις πρωτοβουλίες και τους συναδέλφους στον κλάδο.


Πηγή: Ταξική ενότητα via Praxis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.