Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



18 Μαΐου 2015

Με άρωμα ….Πινοσέτ η δολοφονία δύο φοιτητών στη Χιλή // μετάφραση- επιμέλεια – σχόλιο Βέρα Ξηρόπητα //



Για σένα, για μένα, για τη τάξη μας”

 
Στην πολύπαθη Χιλή, που δεν έπαψε ποτέ να στοιχειώνει το φάντασμα του Πινοσέτ, μεγάλες διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα από το 2011 με ένα σύνθημα: “δωρεάν εκπαίδευση για όλους”.

Ο λαός βιώνει μία έντονη κοινωνική ανισότητα, απότοκο της σκληρής νεοφιλευλεύθερης πολιτικής που τέθηκε σε εφαρμογή από την περίοδο της δικτατορίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Tο εκπαιδευτικό σύστημα της Χιλής μέχρι το 1973 ήταν ένα από τα καλύτερα του κόσμου, σήμερα θεωρείται από τα πιο ακριβά. Οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της είχαν αρχίσει από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας του Πινοσέτ. Το μεταρρυθμιστικό αυτοσχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται υπήρξε αναπόσπαστο μέρος του πειράματος για να μεταμορφωθεί η Χιλή σε ένα νεο-φιλελεύθεροπαράδεισο, με "πηγή έμπνευσης" τις ιδέες της περιβόητης σχολής του Σικάγο: ξεπούλημα του συνόλου του δημοσίου τομέα στους πλούσιους ιδιώτες και στις πολυεθνικές. Βέβαια, για ευνόητους λόγους, μόνο ο στρατός και εν γένει οι δυνάμεις καταστολής ήταν και είναι προκλητικά ευνοούμενεςαπό το κράτος.

Από τη παιδεία μέχρι την υγεία όλα υπάγονται σε ένα καθεστώς ιδιωτών, η καθαρά ταξική αυτή πολιτική βάζει φραγμούς στους πολίτες των φτωχώτερων κοινωνικών στρωμάτων που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Το 60% των παιδιών πηγαίνει στα ιδιωτικά σχολεία που ιδρύθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια. Η Χιλή δεν έχει κανένα δωρεάν πανεπιστήμιο, όλα, είτε είναι ιδιωτικά είτε δημόσια, επιβάλλουν πολύ υψηλά δίδακτρα. Το κράτος δεν καλύπτει ούτε το ένα τέταρτο των δαπανών για την παιδεία, για την οποία διαθέτει μόλις το 4,4% του ΑΕΠ. Τα υπόλοιπα χρήματα πρέπει να τα βάλουν οι μαθητές και οι φοιτητές από την τσέπη τους. Από τα 60 πανεπιστήμια της Χιλής, σχεδόν όλα είναι ιδιωτικά, οι σπουδές κοστίζουν μηνιαίως 170.000-400.000 πέσος (250- 600 ευρώ), όταν στην χώρα ο κατώτατος μισθός είναι 182.000 πέσος (λιγότερα από 300 ευρώ) και το μέσο μηνιαίο εισόδημα είναι 512.000 πέσος (λιγότερα από 800 ευρώ). Έτσι το 70% των φοιτητών αναγκάζεται να πάρει δάνειο, ενώ το 65% των φοιτητών από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα διακόπτει τις σπουδές του καθώς είναι αδύνατο να τις αποπληρώσει.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.